Ü lkemize konut edinimi ve vatandaşlık yoluyla yatırımcı çekmeye yönelik çalışmalar son yıllarda ivme kazanmış ve böylelikle konut satışlarındaki yabancı yatırımcı payı 2022'de yüzde 4,5 ile zirveyi görmüştü.
Ancak son iki yılda aşırı yükselen konut fiyatları, yerli yatırımCı gibi yabancı yatırımcının da Türkiye'den konut alma istahını azalttı. Vatandaşlıkta 250 bin dolar olan limitin 400 bin dolara çıkartılması, konut fiyatlarının yükselme potansiyelindeki belirsizlik, döviz bazında konut fiyatlarının sabit kalması gibi etkenler yabancı ilgisinin
azaltıyor. Oysa yabancıya satıştaki hareketlilik Eylül 2018'de gayrimenkul edinimi yoluyla vatandaşlık elde etmek için 1 milyon dolar olan sınırın 250 bin dolara indirilmesi ile başlamıştı. Bu tarihe kadar yabancılara satılan konutların toplam konut satışları içindeki payı yüzde 2'yi bulmazken, 2018'de yüzde 3'e, 2019'da yüzde 3,4'e ulaştı.
Pandeminin etkisiyle 2020'de yüzde 2,7'ye geriledi. 2021 ve 2022 yılları ise yabancıya yapılan konut satışlarının altın çağları oldu. 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının yoğun alımlarıyla yüzde 4,5'lik bir paya ulaşıldı.
İLGİ NEDEN AZALDI?
13 Haziran 2022'de yürürlüğe giren ve 250 bin dolar olan konut edinimiyle vatandaşlık alma sınırın 400 bin dolara çıkmasının olumsuz etkisi 2023'te hissedilirken, deprem felaketleriyle de yabancıya satış düşüşe geçti. Dubai, Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi yurt dışı pazarlarda rekabetin artması, Türkiye'de konut fiyatlarının hızlı yükselişi yabancı ilgisini azaltıcı diğer etkenler oldu.
هذه القصة مأخوذة من طبعة Temmuz 07, 2024 من Ekonomist.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك ? تسجيل الدخول
هذه القصة مأخوذة من طبعة Temmuz 07, 2024 من Ekonomist.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك? تسجيل الدخول
Değişen dinamiklere uyum dönemi
Değişen iş gücü dinamiklerine uyum sağlayan insan kaynakları departmanlarının 2025 yılı gündeminde ücret politikaları, esnek çalışma, yapay zeka, yetenek yönetimi ve hibrit çalışma gibi başlıklar olacak.
İhracat kayıplarını 2025'te telafi edecek
2024 yılını olumsuz koşullara rağmen yaklaşık 30,5 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan kimya sektörü 2025'te hedef büyüttü. 700 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, faaliyete girecek Kimya Teknoloji Merkezi ile 2025'te 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
2025 sektör için zorlu bir yıl olabilir
2024 yılında yüksek enflasyon, dolar bazında yüksek fiyatlar ve turist sayılarındaki düşüş gibi sorunlarla mücadele eden perakende sektörü için 2025 de kolay bir yıl olmayacak. Sektör, dijitalleşmeye yatırım yapmaya ve verimlilik projelerine odaklanacak.
Yılın ikinci yarısında hareket bekleniyor
Gayrimenkul sektörü, ekonomide sıkılaştırma politikalarına ve gayrimenkul, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 1,4 milyona yaklaşan konut satışı ile 2024'ü hareketli geçirdi. 2025 yılının ikinci yarısında kredi musluklarının açılmasıyla 1,3 milyon konut satışı bekleniyor.
2025'te tüm gözler fiyat artışında olacak
Tarım ve hayvancılık sektörü savaş, enflasyon ve kuraklığın da etkisiyle fiyat artışlarından en çok etkilenen alan olurken, gözler 2025 yılına çevrildi. Her ne kadar beklentiler iyimser olsa da enflasyon dinamikleri gıdada fiyat artışlarının gelecek yıl da devam edeceğini gösteriyor.
Kurulu güçte yenilenebilir enerjinin payı artıyor
115 bin MW'i bulan Türkiye'nin enerji kurulu gücünde 2025'te 7 bin MW'ı aşan kapasite artışı planlanıyor. Kurulu gücün yüzde 55'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığı sektörde, önümüzdeki dönemde de büyümenin temiz enerjiden gelmesi bekleniyor.
Sektör 1 milyon barajına oturdu
Otomotiv sektörü 2024 yılını 2023 yılına paralel yaklaşık 1,2 milyon adet seviyesinde tamamladı. Kredi maliyetleri ve matrah oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu olumsuz etkilere rağmen sektörün artık 1 milyon adetler seviyesine oturduğunu söylüyor.
"Neoliberal dönem bitiyor 2025 belirsizliklerle geliyor"
Ekonomide yaşanan güç kaymasını neoliberal dönemin bitişi olarak yorumlayan Siyaset Bilimci Soli Özel, \"Dünya 2025 yılına siyaset ve ekonomide belirsizliklerle giriyor\" diyor. Özel, yeni bir dünya savaşı ihtimalini de düşük buluyor.
"Kritik kurumların itibarı yasalarla yükseltilmeli”
2025'te enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için ekonomi ile ilgili kritik kurumların itibarını güçlendirecek yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kara, \"Bu durumda, 2026'dan itibaren bir çıkış döneminin yaşanması mümkün” diyor.
“Enflasyonun nedenini azaltacak reformlar yok"
2025'e girerken Türkiye'de hala maliye politikalarının para politikalarını desteklemekten uzak olduğunu vurgulayan Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, \"Enflasyonun yapısal nedenlerini azaltacak reformlar maalesef yok\" diyor.