Yüksek enflasyonun düşürülmesi yolunda atılan adımlar piyasalar tarafından takip edilirken, yakın zamanda açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri ile kredi kuruluşlarının not artışları bir nebze olumlu hava yaratıyor. Faiz indiriminde sıkış duruş korunurken, son çeyrekte FED ile birlikte Türkiye’de de faiz indirim sürecine girilebileceği konuşuluyor. Ancak enflasyondaki yavaşlama sağlanmadan bunun yapılması, piyasalar açısından risk olarak algılanıyor. Bu dönemde yatırım kararı almak kritik önemde. Önümüzde yıl sonuna kadar olan üç aylık süreçte piyasaların seyrinin ne olacağı, takip edilmesi gereken gelişmeleri ve yatırım önerilerini Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Atilla Esen ile konuştuk. Esen’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
Sonbaharda ekonomi yönetimi ile düzenleyici otoritelerden piyasaları etkileyebilecek hangi adımlar ve düzenlemeler gelebilir? Piyasaları yakından etkileyebilecek diğer en önemli gelişmeler neler olabilir?
Öncelikle Türkiye’nin gerek geçmişte atılan adımlar ve son açıklanan OVP ile bir yol haritasının olması ve bu yol haritasına liderlik eden bir ekonomi yönetiminin olmasını hem yurt dışı hem de yurt içi yatırımcılara güven vermesi açısından değerli buluyorum. Nitekim benzer bir değerlendirme de en son Fitch tarafından gerçekleştirilen kredi notu değerlendirilmesinde “1 kademelik not artışı” ile “Yüksek Spekülatif” seviyeden “Spekülatif” seviyeye geçmemiz kararıyla neticelendirildi. Bundan sonraki dönemde ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası haricinde orta vadeli programın tüm diğer bakanlıklar ve çevreler tarafından da kabullenildiğini gösteren adımlar atılması destekleyici olur.
Bunlar ne gibi adımlar olabilir?
هذه القصة مأخوذة من طبعة Eylül 15 2024 من Ekonomist.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك ? تسجيل الدخول
هذه القصة مأخوذة من طبعة Eylül 15 2024 من Ekonomist.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك? تسجيل الدخول
Değişen dinamiklere uyum dönemi
Değişen iş gücü dinamiklerine uyum sağlayan insan kaynakları departmanlarının 2025 yılı gündeminde ücret politikaları, esnek çalışma, yapay zeka, yetenek yönetimi ve hibrit çalışma gibi başlıklar olacak.
İhracat kayıplarını 2025'te telafi edecek
2024 yılını olumsuz koşullara rağmen yaklaşık 30,5 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan kimya sektörü 2025'te hedef büyüttü. 700 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, faaliyete girecek Kimya Teknoloji Merkezi ile 2025'te 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
2025 sektör için zorlu bir yıl olabilir
2024 yılında yüksek enflasyon, dolar bazında yüksek fiyatlar ve turist sayılarındaki düşüş gibi sorunlarla mücadele eden perakende sektörü için 2025 de kolay bir yıl olmayacak. Sektör, dijitalleşmeye yatırım yapmaya ve verimlilik projelerine odaklanacak.
Yılın ikinci yarısında hareket bekleniyor
Gayrimenkul sektörü, ekonomide sıkılaştırma politikalarına ve gayrimenkul, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 1,4 milyona yaklaşan konut satışı ile 2024'ü hareketli geçirdi. 2025 yılının ikinci yarısında kredi musluklarının açılmasıyla 1,3 milyon konut satışı bekleniyor.
2025'te tüm gözler fiyat artışında olacak
Tarım ve hayvancılık sektörü savaş, enflasyon ve kuraklığın da etkisiyle fiyat artışlarından en çok etkilenen alan olurken, gözler 2025 yılına çevrildi. Her ne kadar beklentiler iyimser olsa da enflasyon dinamikleri gıdada fiyat artışlarının gelecek yıl da devam edeceğini gösteriyor.
Kurulu güçte yenilenebilir enerjinin payı artıyor
115 bin MW'i bulan Türkiye'nin enerji kurulu gücünde 2025'te 7 bin MW'ı aşan kapasite artışı planlanıyor. Kurulu gücün yüzde 55'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığı sektörde, önümüzdeki dönemde de büyümenin temiz enerjiden gelmesi bekleniyor.
Sektör 1 milyon barajına oturdu
Otomotiv sektörü 2024 yılını 2023 yılına paralel yaklaşık 1,2 milyon adet seviyesinde tamamladı. Kredi maliyetleri ve matrah oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu olumsuz etkilere rağmen sektörün artık 1 milyon adetler seviyesine oturduğunu söylüyor.
"Neoliberal dönem bitiyor 2025 belirsizliklerle geliyor"
Ekonomide yaşanan güç kaymasını neoliberal dönemin bitişi olarak yorumlayan Siyaset Bilimci Soli Özel, \"Dünya 2025 yılına siyaset ve ekonomide belirsizliklerle giriyor\" diyor. Özel, yeni bir dünya savaşı ihtimalini de düşük buluyor.
"Kritik kurumların itibarı yasalarla yükseltilmeli”
2025'te enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için ekonomi ile ilgili kritik kurumların itibarını güçlendirecek yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kara, \"Bu durumda, 2026'dan itibaren bir çıkış döneminin yaşanması mümkün” diyor.
“Enflasyonun nedenini azaltacak reformlar yok"
2025'e girerken Türkiye'de hala maliye politikalarının para politikalarını desteklemekten uzak olduğunu vurgulayan Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, \"Enflasyonun yapısal nedenlerini azaltacak reformlar maalesef yok\" diyor.