Eğer yapay zekâ olmasaydı mRNA aşısı asla yapılamazdı, bilgisayar teknolojisinde on yıllardır süren gelişmeler olmasaydı yapay zekâ gelişemezdi. İnsan Genomu Projesi ile DNA yapısı çözümlenmeseydi ve sıralayıcılar yapılmasaydı virüsün genetik yapısını bulmak mümkün olamazdı. İnternet olmasaydı dünyanın dört köşesinden bilim insanları birbiri ile eş zamanlı çalışamaz ve bilgi paylaşamazdı. Tüm bunların altında tüm bilim tarihinin toplamı, endüstriyel devrim, otomasyon, elektrik gibi alt yapı olmasaydı bu aşı asla yapılamazdı.
KISACA MRNA AŞISININ SERÜVENI
Konuyu bilmeyen çoğu kişinin düşündüğü gibi mRNA aşısı COVID-19 salgınından sonra hızla üretilmedi. Bilimde hiçbir başarı bir gecede olmaz, mRNA aşısının bulunması da bir gecede olmadı.
mRNA’nın bulunuş tarihi olan 1961’den bu yana bu molekül ve potansiyeli bilim insanlarının dikkatini çekti.
Teorik olarak programlanabilir bir molekül olduğu biliniyordu ve bu programlama yapılabildiğinde tıpta çığır açacağı da öngörülüyordu. Peki, neden teorisi bilindiği halde kullanılabilmesi için 60 yıl geçmesi gerekti? Çünkü bilim bir bütündür. Bu teorinin gerçeğe dönüşmesi için farklı alanlardan çok sayıda bilim insanının çalışması gerekti. Pek sözü edilmese de bilgisayar mühendisleri, matematikçiler ve 3B modelleme uzmanları olmasaydı mRNA teknolojisi ortaya çıkamazdı ve aşı yapılamazdı.
Diese Geschichte stammt aus der Kasım 2023-Ausgabe von Popular Science - Türkiye.
Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.
Bereits Abonnent ? Anmelden
Diese Geschichte stammt aus der Kasım 2023-Ausgabe von Popular Science - Türkiye.
Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.
Bereits Abonnent? Anmelden
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.