Bazı bilim insanları antimaddenin yer çekimine verdiği tepkideki farklılığın, görünür evrende antimaddeden çok daha fazla madde olmasından bir şekilde sorumlu olduğunu düşünüyordu. Deney, bu fikri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bununla birlikte ölçümler, heyecan verici ama düşük bir ihtimali açıkta bırakıyor: Antimadde ile madde, yer çekimine birbirinden biraz farklı şekilde tepki veriyor olabilir.
Antimadde kavramı ilk kez 1928 yılında öne sürülmüş ve dört yıl sonra ilk antimadde parçacıkları (antielektronlar, yani pozit ronlar) laboratuvarda gözlemlenmişti. Antimadde parçacıkları bildiğimiz maddelerle aynı gibi görünür ama yükleri, pariteleri ve zamanları tersine çevrilmiştir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, antimaddelerin maddelerle aynı kütleye sahip olduklarını ve yer çekimine aynı şekilde tepki verdiklerini gösteriyor.
GÖZDEN KAYBOLANLAR
Bu benzerlik yüzünden, antimaddenin Büyük Patlama sırasında madde ile aynı miktarda üretilmiş olması gerektiği düşünülüyor. Ancak bu durum, görünür evren hakkında bildiklerimizle çelişiyor çünkü görünür evrende antimaddeden çok daha fazla madde var. Bu yüzden fizikçiler antimaddenin ile madde arasında ne fark olduğunu araştırıyor. Bu farklar bulunursa maddenin antimadde üzerinde neden baskın olduğu da açıklanabilir.
Diese Geschichte stammt aus der Ocak 2024-Ausgabe von Popular Science - Türkiye.
Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.
Bereits Abonnent ? Anmelden
Diese Geschichte stammt aus der Ocak 2024-Ausgabe von Popular Science - Türkiye.
Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.
Bereits Abonnent? Anmelden
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.