Insansı bir maymun bir gece, kabilesinin yaşadığı mağaraya döndüğünde tuhaf bir kristal cisimle karşılaşır. İlk başta onu büyüleyen bu monoliti yiyemeyeceğini anlayınca ilgisini hızla kaybeder. Ancak bir süre sonra monolitin gerçek amacı ortaya çıkar: Atalarımızın zihinlerine nüfuz ederek onlara yeni yetenekler kazandırmak ve bu sayede zamanla yeni teknolojiler yaratabilecek bir zekânın gelişmesini sağlamak…
Pek çok okuyucu bu sahneyi Arthur C. Clarke’ın 2001: Bir Uzay Destanı romanından veya Stanley Kubrick’in romandan uyarladığı filmden hatırlayacaktır. Söz konusu kristal monolit, diğer gezegenlerdeki canlıları gözlemleyen ve kozmosun mümkün olduğunca çok bölgesinde zekâ gelişimini teşvik etmek için onlar üzerinde “deneyler” yapan dünya dışı bir uygarlığın eseridir.
KARMAŞIK SORULARA BASİT YANITLAR
İnsan türünün nasıl zeki hâle geldiğini anlamak, evrim araştırmalarının en büyük muammalarından biri. Küçük mutasyonların gelişmesi ve ardından en avantajlı mutasyonun doğal seçilim süreciyle galip gelmesi, insan sinir sistemi veya beyni gibi karmaşık yapıların ortaya çıkması için oldukça yavaş ve karmaşık bir süreç gibi görünüyor. Milyonlarca nöronun birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan; çevresel uyaranlara istediğiniz gibi tepki vermemizi sağlayan; insanlık ve evren hakkında sorular sorma yeteneği gibi niteliklerin ortaya çıkmasına neden olan da işte bu karmaşıklık.
Esta historia es de la edición Ekim 2023 de Popular Science - Türkiye.
Comience su prueba gratuita de Magzter GOLD de 7 días para acceder a miles de historias premium seleccionadas y a más de 9,000 revistas y periódicos.
Ya eres suscriptor ? Conectar
Esta historia es de la edición Ekim 2023 de Popular Science - Türkiye.
Comience su prueba gratuita de Magzter GOLD de 7 días para acceder a miles de historias premium seleccionadas y a más de 9,000 revistas y periódicos.
Ya eres suscriptor? Conectar
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.