Franchise sistemi sadece Türkiye'de değil tüm dünyada kabul görmüş en kazançlı ekonomi ve büyüme modeli olarak tanımlanıyor. Pandemiden bu yana, sadece Türkiye ekonomisini değil tüm dünyayı sarsan enflasyon, tüm sistemleri etkiledi. Bir franchise satin almak, sıfırdan yeni bir iş kurmadan, markalaşmadan her düzeyde çalışan bir iş modeline sahip olmayı sağlıyor. Bir franchise işletmesi, franchisor'un hem idari hem de pazarlama alanlarında sunduğu 'knowhow' ve verdiği eğitim ile daha hızlı büyüme ivmesi yakalıyor. Türkiye'nin dinamik ekonomisi ve girişimci ruhunun yanı sıra birçok uluslararası markanın Türkiye pazarına ilgisi, franchise ekosisteminin gelişmesini destekledi.
Yüz binlerce çalışana iş imkanı sağlayan franchise ekosisteminin rakamsal verilerine baktığımızda; 2023'te yarattığı istihdam sayısının 300 bin kişiyi aştığını, Türkiye'deki zincir işletmelerin sayısının 3 bin 700, zincir işletmelere bağlı şube sayısının 66 bin, yurtdışına açılan Türk marka sayısının ise 405'e ulaştığını görüyoruz. Bu yılın sonuna kadar 25 binden fazla girişimciye ev sahipliği yapmaya hazırlanan ekosistemin büyüklüğünün ise 55 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 2024 yılında ise ekosistemin büyüklüğünün 65 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
ÇEVRE DOSTU MARKALAR
この記事は Ekonomist の Ekim 15 2023 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です ? サインイン
この記事は Ekonomist の Ekim 15 2023 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です? サインイン
KENDİ MAĞAZALARINI AÇMAYI HEDEFLİYOR
7 0’ten fazla pazarda faaliyet gösteren TECNO; çok çeşitli akıllı telefonlar, akıllı giyilebilir cihazlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler, HiOS işletim sistemleri ve akıllı ev ürünleri ile tüketicilerle buluşuyor.
Japon ortak ile donmuş sushi işine soyundu
Geçen yıl Japon KyoKuyo ile ortaklığa giden Kocaman Balıkçılık, 35 milyon dolarlık sushi pazarına donmuş sushi/ ile giriş yapıyor. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Bu ortaklık şirketimizin küresel pazarda büyümesini sağlayacak” diyor.
Türkiye'nin ilk elektro gitar fabrikasını kurdu
Gitarist ve besteci olarak pek çok esere imza atan Cem Köksal, altı yıllık bir AR-GE sürecinin ardından dünyanın en gelişmiş elektro gitar fabrikasını Antalya'da kurdu. Kendi gitarınızı oluşturmaya olanak tanıyacak Shark Gitar, yılda bin 200 adet üst segment üretim yapacak.
“Verimlilik odaklı yatırımlar öncelikli❞
Yaşar Holding, enflasyon baskının en net hissedildiği gıdada en büyük sanayi gruplarından biri. Geçen yıl 52 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Bu yıl da verimlilik odaklı yatırımlara devam edeceğiz” diyor.
2025 girişimciler için 'fırsat' yılı olacak
Zorlu bir yılı geride bırakan start up ekosistemi, 2025'e umutla girdi. Bu yıl finansal hizmetler, yapay zeka tabanlı teknolojiler, sürdürülebilirlik odaklı girişimler en hızlı büyümeye sahip alanlar olarak sıralanıyor. 2025'in girişim sermayesi için de fırsatlarla dolu bir yıl olması bekleniyor
DNA'SINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLAN MARKALAR
Sürdürülebilirlik anlayışı DNA'sından gelen markalar; çevresel, toplumsal ve etik sorumlulukları doğrultusunda aldıkları kararlar ile uzun vadeli başarılarını garantiliyorlar.
ArsaVev, inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor
ArsaVev, her bütçeye uygun, erişilebilir inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor. ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, şimdiye kadar 14 bin 350 kişiyi gayrimenkul sahibi yapıp toplam 5,6 milyon metrekarelik arsa sattıklarını söylüyor.
Yapay zeka ajanı geliştirdi
Veri analizi yapan yapay zeka ajanı geliştiren ITServ Technology, bu yazılımıyla işletmelerin süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirebilmesini sağlıyor. Şirket İstanbul, Dubai, Londra ve Riyad gibi önemli merkezlerde veri odaklı projeler hayata geçirmeyi planlıyor.
Legrand, beş yılda ikiye katlayacak
Fransız Legrand, büyüme stratejisinde Türkiye'ye ağırlık veriyor. Legrand Türkiye CEO'su Levent Ilgın, 8,5 milyon Euro'luk yatırımı devreye aldık. İlave bu yıl 7,5 milyon Euro yatırım yapacağız. Şirket de satın alabiliriz. Beş yılda iki kat büyüyeceğiz” diyor.
2030'DA 2 MİLYAR KİŞİ SEYAHAT EDECEK
Gezginler artık her zamankinden daha benzersiz ve zengin deneyimler arıyor ve bu da küresel olarak turizm için yeni bir fırsat dalgasını ateşliyor. 2024'te 1,5 milyar insanın uluslararası seyahat ettiği düşünülürse, 2030'a kadar bu rakamın yüzde 30'un üzerinde bir artışla iki milyara ulaşması bekleniyor.