Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını idrak ederken, bir imparatorluk bakiyesi sayılabilecek olan genç Türkiye’nin ekonomide gösterdiği performans, toplumun sonraki yıllarda ne ölçüde refah, huzur ve üretken lik içinde yaşayacağının da belirleyicisi oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir tarım toplumundan bir sanayi toplumuna doğru evrilirken yaşadığı zorlu süreçler bugün hala siyasetten hukuka, eğitimden üretime her alanda kendini hissettiriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı ile Cumhuriyetin geçen 100 yıllık süreçte ‘muasır medeniyet’ haline gelebilmek için attığı adımları ele aldık; zaman içinde ortaya koyduğu başarıları ve yanlışları, ikinci yüzyılda atması gereken adımları konuştuk. Sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:
Cumhuriyetin kurucu kadrolarına baktığımızda, ilk yıllarda ekonomiye, kalkınmaya dönük nasıl bir bakış açısı vardı?
Cumhuriyet bu yüzyıllık süre içinde genellikle siyasi ve ideolojik olarak değerlendirildi. Bir ekonomi sistemi olarak incelenmesi ve anlamlandırılması pek fazla yapılmadı. Mustafa Kemal’in de ’muasır medeniyet’ olarak tanımladığı Batı Avrupa, 19. yüzyıl boyunca ekonomik ve toplumsal manada ciddi bir değişim geçirdi. Bu değişimin öznesi ise sanayileşme oldu. Yani toprağa bağlı mukaddesatçı üretim sisteminden altyapısını pozitivizmin oluşturduğu bir sanayi toplumuna geçiş başladı. Osmanlı’nın son döneminden başlayarak Cumhuriyetin ilk yıllarına da kılavuzluk eden, bu sanayileşme çabaları olmuştur.
この記事は Ekonomist の Ekim 29 2023 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です ? サインイン
この記事は Ekonomist の Ekim 29 2023 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です? サインイン
“EV DEKORASYONU VE PERAKENDEDE LİDER MARKA OLACAĞIZ"
Müşterilerinin evlerini güzelleştirmelerine yardımcı olmak ve onlara en iyi deneyimi sunmak için müşteri odaklı çalışan Evidea; inovatif çözümleri ve sürdürülebilirlik çalışmalarıyla büyümeye devam edecek.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME STRATEJİMİZİ DEVAM ETTİRECEĞİZ”
Cumhuriyet vizyonu ile kurulan Evyap'ın, yine onun getirdiği sanayi ve kalkınma hamleleri ile büyüdüğünü ve geliştiğini vurgulayan Evyap Finans ve Bilgi Teknolojileri Grup Başkanı Ekrem Erdem, \"Cumhuriyet'in ikinci yüzyılında da yenilikçi ürünlerle sürdürülebilir büyüme stratejilerimizi devam ettireceğiz. Türkiye'deki liderliğimizi daha da pekiştirirken, aynı zamanda küresel pazarlardaki varlığımızı genişletmeye devam edeceğiz\" diyor.
“TÜRKİYE'NİN DİJİTAL EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYORUZ"
Hepsiburada CEO'su Nilhan Önal Gökçetekin; \"Cumhuriyetimizin taşıdığı değerler sayesinde yerli teknolojileri geliştiriyor, ülkemizin bayrağını dünya teknoloji borsası Nasdaq'da tek dalgalandıran şirket olarak başarılarımızı küresel çapta kanıtlıyoruz\" diyor. Nilhan Önal Gökçetekin; Türkiye'nin dijital ekonomisine katkıda bulunurken yerel üreticileri, KOBİ'leri ve kadın girişimcileri desteklemeye devam edeceklerinin de altını çiziyor.
"Erdemir'de üretim ve tonaj artışı olumlu❞
\"Erdemir'i; üçüncü çeyrek finansalları sonrasında 'tut' önerisiyle ve 58,46 TL'lik hedef fiyatla araştırma kapsamımıza dahil ettik.
NAKİT İŞLEMLER MERCEK ALTINDA
Hem kiralamalardaki tevsik (belgeleme) zorunluluğuna hem de 7 bin lirayı aşan mal ve hizmet alımlarına ilişkin tahsilat ve ödemelerdeki tevsik zorunluğuna uymayanlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları artırıldı.
2,3 milyar $'lık yatırımla yüzde 50 büyüyeceğiz"
Yaklaşık 2,3 milyar dolarlık yatırımlarını yıl sonunda tamamlamaya hazırlandıklarını belirten Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, \"Yatırımlarımız ihracatımızı artırmaya katkı sağlayacak ve yüzde 50 büyüme getirecek” diyor.
Motosiklet pazarına 'elektrik' dopingi
Otomobil ve yakıt fiyatlarındaki artış ile büyükşehirlerdeki trafik sorunu gibi nedenlerle büyüyen motosiklet pazarının yeni yıldızı elektrikli modeller oldu. 2022 yılında 30 bin adet olan satışlar, 2024'te 185 bini aştı. Yerli ve yabancı markalar Türkiye'de üretim için harekete geçti.
"2025 yılı 2024'ten daha kolay olmayacak"
Ekonomideki zorluklara rağmen bu yılı 1,2 milyar doların üzerinde ciroyla kapatacaklarını ifade eden Borusan Cat İcra Kurulu Başkanı Özgür Günaydın, \"2025 yılı 2024 yılından çok kolay olmayacak. Daha zorlu bir yıl olacak” diyor.
191 milyon dolar yatırımla tersine göç yarattı
Sütaş'ın Bingöl'de 191 milyon dolarlık yatırım yaptığı tam entegre tesisi kentten köye doğru tersine göçe yol açtı.
Tedarik zincirleri yeniden yapılanıyor
Satın alma ve tedarik yönetiminin stratejik önemi artıyor. Yüksek enflasyon ortamında artan belirsizliği yönetmeye çalışan satın alma ve tedarik liderlerinin gündeminde; ham madde maliyetlerindeki değişim, yurt içi ekonomik gelişmeler, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme var.