"Yurt dışında üretim yapmaya hazırlanıyoruz"

Bundan 50 yıl önce İzmir'de kurulan ve ana işi bağlantı elemanlarının yanı sıra makine, kimya, tarım, gıda enerji gibi 10 farklı sektörde faaliyet gösteren Norm Holding, üretimdeki gücünü yurt dışına da taşıyacak. Türkiye'nin yanı sıra; ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Polonya, Romanya ve Çin'de ofis ve lojistik merkezleriyle yer alan ve 50 ülkeye ihracat gerçekleştiren Norm Holding, Fas veya Romanya'da üretime dönük adım atmak üzere görüşmeler sürdürüyor.
Geçen yılı yaklaşık 18,5 milyar TL ciro ile kapatan Norm Holding'in ikinci kuşak temsilcisi Fatih Uysal, grubun bu yıl yüzde 11 büyüme hedeflediğini aktarıyor. Ana işi bağlantı elemanları alanında Avrupa'da beşinci, dünyada ise 15'inci sırada yer alan şirketin, bu alanda üretim gücünü yurtdışına da taşıyacağını kaydeden Fatih Uysal, bunun için özellikle Fas'ta iki yıl içinde yatırımın gündeme gelebileceğini söylüyor. Fatih Uysal ile grubun büyüme yolculuğunu konuştuk:
Hizmet verdiğiniz sektörlerden en önemlisi otomotivde işler pek yolunda değil. Bu yıla nasıl başladınız. İlk çeyreği değerlendirir misiniz?
Elbette bizim için de 2024 zor bir yıldı. Globalde resesyonun hissedildiği, siparişlerin düştüğü bir yıl olarak geride kaldı. Hizmet verdiğimiz alanlarda yüzde 30'ları bulan gerilemeyi, biz sektörüne göre değişmekle birlikte yüzde 6-9 seviyelerinde kayıplarla yaşadık. Tüm dünyada yavaşlama çok daha yüksek hissedilirken, biz yılı bir nebze daha iyi kapattık diyebiliriz. 2025 yılı da maalesef aynı seviyelerde gidiyor. Talep çok düşük. Fakat önemli bir gelişme şu ki, kısa süreli terminlere siparişler geliyor. Stoklar erimiş durumda ve artık ihtiyaç kadar mal alınıyor. Ne kadar kısa süreli termin verirseniz, malınız o derece hızlı satılıyor. Aslında daha önceki kriz dönemlerinde de bu tür yaklaşımları görüyorduk. Maalesef böyle dönemlerde stoklar eridiği için kısa terminler öne çıkıyor.
この記事は Ekonomist の Mart 30 2025 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です ? サインイン
この記事は Ekonomist の Mart 30 2025 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です? サインイン

GEÇMİŞ YIL ZARARLARI; DANISTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Yurt içi asgari kurumlar vergisi ile ilgili düzenleme ilk olarak kurumların 2025 yılı kazançları için uygulanacak. Özel hesap dönemine tabi kurumların ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap döneminden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Türkiye parayı güzelliğe yatırıyor
Yaklaşık 158 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan güzellik pazarının 2025'te yüzde 16 büyümesi bekleniyor. Yabancı zincirlerden yerli markalara pazardaki yatırımlar hızla artarken, yeni markalar da pazara giriş yapıyor. Z kuşağının ve erkeklerin büyümedeki payı giderek artıyor.

15 YILDIR ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİNİ DESTEKLİYOR
Sosyal medyanın etkisiyle yenilikler çok hızlı trend haline geliyor ancak aynı hızla da yerlerini yeni trend-lere bırakıyor.

"Hedefimiz üç yılda 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak"
Yeni yapısıyla büyük ölçekli işlere odaklanan RePie Yatırım Holding, Türkiye'de ve küresel pazarda lider bir yatırım grubu olma yolunda ilerliyor. RePie Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, \"Orta vadeli hedefimiz, bu çatı altında üç yılda 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak\" diyor.

İnşaat sektöründe işçilik sorunu büyüyor
Son yıllarda konut krizinin giderek derinleştiği ülkemizde finansa erişimin zorlaşması ve inşaat maliyetlerindeki artış, proje üretimini zorlaştıran ana faktörlerdi. Son dönemde inşaat maliyetleri düşüşe geçse de deprem sonrası artan işçilik sorunu sektörü zorlamaya devam ediyor.

Küresel ticarette 'Trump' depremi
ABD Başkanı Donald Trump, seçim vaatlerinden biri olan 185 ülkeye uygulanacak yeni gümrük tarifelerini 2 Nisan'da açıkladı.

“2025'TE ÜRETİM KATKIMIZI 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, McDonald's Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 98 “yerli girdi” oranıyla cari açığın kapanmasına 110 milyon dolarlık katkı sağladığını ortaya koydu.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADIMLARI HIZLANDI
Küresel araştırmalar, şirketlerin yüzde 70'inin çevresel sürdürülebilirliği iş stratejilerine entegre ettiğini ve bu alandaki yatırımlarını hızlandırdığını gösteriyor. Bu adımlarla hem gezegenin hem de geleceğin güvence altına alınması hedefleniyor.

İhracatta rekabet daha da zorlaşabilir
ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı gümrük tarifeleri dünya ticaretine yeni bir rota çizecek. Maliyetler ve düşük kurlar nedeniyle yurt dışında fiyat tutturmakta zorlanan Türkiye ihracatçıları, en önemli pazarı AB'de daha çetin bir Uzak Doğu rekabetine girecek.

“Türkiye'de ilk kez zeytin unu üreteceğiz”
Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda bu yıl “Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” ödülünü, zeytinyağı markası Gaia Oliva'nın kurucusu Tuba Toprakçı Yılmaz aldı. Yılmaz, zeytin çekirdeğinden un üretmeye hazırlanıyor.