GİRİŞİMCİYE YATIRIM RÜZGARI

Küresel ekonomik belirsizlikler, dünya genelinde girişimcilik faaliyetlerinde düşüşe yol açarken, Türkiye'de ise farklı eğilimler yaşandı. KPMG Türkiye M&A ve 212 ekiplerinin iş birliğiyle hazırlanan 'Türkiye Startup Yatırımları' raporunun 2024 yılı sonuçlarına göre, Türkiye'nin start up ekosistemi, toplam yatırım miktarındaki artışla küresel trendlere kıyasla daha dirençli bir performans sergiledi. Türk start up yatırımlarında hem işlem sayısında hem de işlem hacminde önemli bir artış kaydedildi. 2023'te 297 olan toplam işlem sayısı, 2024'te 331'e yükselirken açıklanan işlem hacmi 497 milyon dolardan 2,6 milyar dolara çıkarak rekor seviyeye ulaştı. 2024 yılında, Türkiye start up ekosistemindeki işlem hacminin büyük bölümünü satın almalar ve ileri aşama yatırımlar oluşturdu.
YATIRIMLARIN ÇOĞU KÜRESEL SERMAYEDEN
Toplamda yaratılan hacim yaklaşık 2,6 milyar dolara ulaştı. İşlem sayısı bakımından ise tohum aşama yatırımları, toplam 280 adetle dikkat çekti. Türkiye'deki girişimcilik ekosistemi, bugüne kadar gerçekleşen başarılı çıkışlarla yatırımcı ilgisini canlı tutarken, genç yeteneklerin bu alana yönelmesine de katkı sağlıyor.
Bain & Company, “2025 Küresel Özel Girişim Sermayesi Raporu'na göre ise özel sermaye (PE) piyasasında küresel ölçekte bir canlanma yaşanıyor ve işlem hacmindeki toparlanma ivme kazanıyor. Ancak ekonomik belirsizlikler ve yavaş ilerleyen fon toplama süreçleri, özel sermaye sektörünün tam anlamıyla toparlanmasını engelleyen faktörler olarak öne çıkıyor. Bain'in analizine göre, çıkış işlemlerindeki süregelen durgunluk ve bunun sektör likiditesi üzerindeki etkileri, özel sermaye piyasasında fon toplamanın hâlâ zayıf kalmasının başlıca nedeni olarak görülüyor.
この記事は Ekonomist の Mart 30 2025 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です ? サインイン
この記事は Ekonomist の Mart 30 2025 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です? サインイン

GEÇMİŞ YIL ZARARLARI; DANISTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Yurt içi asgari kurumlar vergisi ile ilgili düzenleme ilk olarak kurumların 2025 yılı kazançları için uygulanacak. Özel hesap dönemine tabi kurumların ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap döneminden itibaren uygulanmaya başlayacak.

Türkiye parayı güzelliğe yatırıyor
Yaklaşık 158 milyar TL'lik büyüklüğe ulaşan güzellik pazarının 2025'te yüzde 16 büyümesi bekleniyor. Yabancı zincirlerden yerli markalara pazardaki yatırımlar hızla artarken, yeni markalar da pazara giriş yapıyor. Z kuşağının ve erkeklerin büyümedeki payı giderek artıyor.

15 YILDIR ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİNİ DESTEKLİYOR
Sosyal medyanın etkisiyle yenilikler çok hızlı trend haline geliyor ancak aynı hızla da yerlerini yeni trend-lere bırakıyor.

"Hedefimiz üç yılda 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak"
Yeni yapısıyla büyük ölçekli işlere odaklanan RePie Yatırım Holding, Türkiye'de ve küresel pazarda lider bir yatırım grubu olma yolunda ilerliyor. RePie Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Emre Çamlıbel, \"Orta vadeli hedefimiz, bu çatı altında üç yılda 5 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak\" diyor.

İnşaat sektöründe işçilik sorunu büyüyor
Son yıllarda konut krizinin giderek derinleştiği ülkemizde finansa erişimin zorlaşması ve inşaat maliyetlerindeki artış, proje üretimini zorlaştıran ana faktörlerdi. Son dönemde inşaat maliyetleri düşüşe geçse de deprem sonrası artan işçilik sorunu sektörü zorlamaya devam ediyor.

Küresel ticarette 'Trump' depremi
ABD Başkanı Donald Trump, seçim vaatlerinden biri olan 185 ülkeye uygulanacak yeni gümrük tarifelerini 2 Nisan'da açıkladı.

“2025'TE ÜRETİM KATKIMIZI 1 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAĞIZ"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, McDonald's Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 98 “yerli girdi” oranıyla cari açığın kapanmasına 110 milyon dolarlık katkı sağladığını ortaya koydu.

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADIMLARI HIZLANDI
Küresel araştırmalar, şirketlerin yüzde 70'inin çevresel sürdürülebilirliği iş stratejilerine entegre ettiğini ve bu alandaki yatırımlarını hızlandırdığını gösteriyor. Bu adımlarla hem gezegenin hem de geleceğin güvence altına alınması hedefleniyor.

İhracatta rekabet daha da zorlaşabilir
ABD Başkanı Trump'ın açıkladığı gümrük tarifeleri dünya ticaretine yeni bir rota çizecek. Maliyetler ve düşük kurlar nedeniyle yurt dışında fiyat tutturmakta zorlanan Türkiye ihracatçıları, en önemli pazarı AB'de daha çetin bir Uzak Doğu rekabetine girecek.

“Türkiye'de ilk kez zeytin unu üreteceğiz”
Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması'nda bu yıl “Türkiye'nin Yöresinde Sürdürülebilir Fark Yaratan Kadın Girişimcisi” ödülünü, zeytinyağı markası Gaia Oliva'nın kurucusu Tuba Toprakçı Yılmaz aldı. Yılmaz, zeytin çekirdeğinden un üretmeye hazırlanıyor.