Türkiye'nin önde gelen giyim şirketlerinden Colin's, yapay zekaya büyük yatırım yapan şirketlerden biri... Teknoloji bölümünde yapay zekayı yönetmek için yeni pozisyonlar oluşturan şirket, perakende için çok önemli konulardan 'doğru sipariş' yönetiminde ciddi iyileşme sağladı.
Şirketin Global Ürün Lideri Ahmet Eroğlu, "Yaptığımız çalışmalarda 'doğru siparişlendirmede' önemli gelişme elde ettik. Son 3-4 yıldır, 1 yıl sonra satışını yapacağımız ürün sayısını, yapay zeka sayesinde hesaplayarak gerçekleştiriyoruz. Satın almada izlediğimiz bu yeni yaklaşım sayesinde 'stok devir' hızını yüzde 10-15 arasında artırdik" diye konuşuyor.
Oranlar küçük gibi görünebilir ama milyarlarca liralık ciro yapan şirketler için büyük rakam olduğunu, McKinsey'nin araştırması da ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, yapay zeka destekli tedarik zinciri ve stok yönetimi uygulayan şirketlerde 'hata payı' yüzde 20-25 oranında azalıyor. Bu da 'depo' maliyetlerinde yüzde 5-10, yönetim maliyetlerinde yüzde 25-40 arası tasarruf sağlayabiliyor.
Giyim alanındaki bu örneğin onlarcası dünyanın dört bir yanında hayata geçiyor. Bu nedenle de Statista'nın rakamlarında yapay zekanın büyümesinin müthiş bir tempoyla ilerlediği görülüyor. Araştırmaya göre dünyada yaklaşık 200 milyar dolar büyüklüğe ulaşan yapay zeka pazarının 2030'a dek 1.8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor... Bu hızlı büyümeye Türkiye'de çeşitli sektörlerden şirketler de ayak uyduruyor, ardı ardında yeni uygulamaları devreye alıyor. Bugünlerde şirketler ana faaliyet alanını 'teknoloji' olarak ortaya koyarken yatırım alanlarında ilk sırayı ise 'Yapay Zeka' (AI) oluşturuyor. Gartner'in yaptığı araştırmadan da bunu destekleyen rakamlar çıkıyor. Dünyanın büyük şirketlerinin CEO'larına "Teknolojideki öncelik listesi' sorulduğunda CEO'lar, 2023 yılında yapay zeka için yüzde 4 paylaşımını yapmışlardı. Mart 2024'te ise bu oran yüzde 24'e çıktı.
POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK
この記事は Fast Company Türkiye の August - September2024 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です ? サインイン
この記事は Fast Company Türkiye の August - September2024 版に掲載されています。
7 日間の Magzter GOLD 無料トライアルを開始して、何千もの厳選されたプレミアム ストーリー、9,000 以上の雑誌や新聞にアクセスしてください。
すでに購読者です? サインイン
GLOBAL BİR KAHVE MARKASI YARATMAK İSTİYORUZ
KAHVE DÜNYASI GENEL MÜDÜRÜ KAAN ALTINKILIÇ, GRUBUN YOLCULUĞUNU, ÜRETİMDEN MAĞAZALAŞMAYA ÇEŞİTLİ ALANLARDAKİ STRATEJİLERİNİ VE GELECEK HEDEFLERİNİ FAST COMPANY İÇİN PAYLAŞTI...
MURAT ERKAN 3.0
İŞ HAYATINA TEKNOLOJİ ŞİRKETİNDE BAŞLADI. ARDINDAN SUPERONLİNE'IN CEO'LUĞUNU ÜSTLENDİ. BUNU TURKCELL'DEKİ CEO GÖREVİ İZLEDİ. ŞİMDİ İŞ HAYATINDAKİ 'YENİ DALGAYA', '3.0 DÖNEMİNE' HAZIRLANIYOR. ARADA İSE \"ZİHİNSEL HAZIRLIK\" YAPACAK, \"EKSİK BIRAKTIĞI\" KONULARI TAMAMLAYACAK.
VERİMLİLİK ARAYIŞI
ŞİRKETLER, BÜYÜME VE KARLILIK İÇİN VERİMLİ İŞ YAPMAYI BİR STRATEJİ OLARAK KULLANMAYA YÖNELDİLER. PEKİ, LİDERLER VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ YENİLİKLERİ YAPTI, NASIL SONUÇLAR ALDI? ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HANGİ KONULARA ODAKLANACAKLAR?
YAPAY ZEKANIN YÜKSELİŞİ SÜRERKEN İş DÜNYASI NELER YAPIYOR?
Araştırmalara göre, dünyada Yapay Zeka pazarının 2030'a dek 1.8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor... Potansiyeline güvenen şirketlerin büyük bölümü bu konuda uzun yol kat ederken, bazı şirketler ise ilk yapay zeka uygulamalarını hayata geçiriyor...
ΤΟΥΟΤΑ' ΝΙΝ ÇOKLU ÇÖZÜMÜ
Toyota Otomotiv Sanayi CEO'su Erdoğan Şahin, otomobil sektöründeki büyük değişimi, hibrit ve elektrikli araçların yarınını anlatırken, benimsedikleri \"çoklu çözümler\" yaklaşımının ayrıntılarına da dikkat çekiyor. Şahin, \"İçten yanmalı konvansiyonel modellerden tutun da yakıt hücreli, hibrit, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli olmak üzere geniş bir yelpazede çözümler sunuyoruz\" diyor.
EKİBİN YENİ ÜYELERİ!
ROBOT TEKNOLOJİLERİ ÜRETİMDEN LOJİSTİĞE VE SÜREÇ YÖNETİMİNE KADAR BİRÇOK ALANDA DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIRKEN VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR. DİĞER YANDAN İŞ GÜCÜNÜN DÖNÜŞÜMÜNÜ VE YENİ BECERİ GEREKSİNİMLERİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.
HEP İSİNİN BASINDA
KOÇ HOLDİNG'İN ŞEREF BAŞKANI RAHMİ M. KOÇ TÜRKİYE'NİN EN KIDEMLİ İŞ İNSANI ... KENDİ DEYİMİYLE HÂLÂ HER GÜN OFİSİNE GELİYOR, BELLİ DÜZEYDE İŞLERLE İLGİLENİYOR. ENGİN BİR DENEYİMİ, MÜTHİŞ BİR NETWORK'Ü VAR. UZUN SÜREDİR ÖZEL RÖPORTAJ VERMEYEN KOÇ, FAST COMPANY NIN GENZ DANIŞMA KURULU ÜYESİ ALANUR ÖZOKUR'UN SORULARINI YANITLADI.
Yapay zekanın öteki yüzü!
Herkes yapay zekanın dönüştürücü gücüne odaklanmış durumda. Oysa, artan veri sayısı, onları depolama ve dönüştürme için gerekli olan veri merkezleri, çok önemli bir konuyu da gündeme getiriyor: Yapay zeka geliştikçe, yeni enerji talebi ortaya çıkacak.
Dumanların Yerini Yeşil Çelik Alıyor!
Demir-çelikte üretimin hâlâ yüzde 78'i 'kirli' enerji kaynaklarıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle sektör, karbon emisyonunun yüzde 11'inden de sorumlu... Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, 'hidrojen' başta olmak üzere yeni kaynaklarla 'yeşil çelik' ile sürdürülebilir üretimin mümkün olduğunu söylüyor.
BÜYÜK ERİME!
MİLLİ GELİR RAKAMLARININ YANI SIRA İŞ DÜNYASINDAN GELEN VERİLER DE AYNI MESAJI VERİYOR... ORTA GELİR GRUBUNUN TÜKETİM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR, GEÇMİŞ YILLARDAKİ GÜCÜNDEN UZAKLAŞIYOR. 2000'Lİ YILLARIN BAŞINDA \"EKONOMİNİN MOTORU OLARAK GÖRÜLEN BU GRUBUN TÜKETİMİ DE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR.