Hazır giyimden gıdaya, e-ticaretten AVM’ye pek çok farklı oyuncuyu bünyesinde barındıran organize perakende sektörü 2 trilyon TL’yi aşan cirosuyla Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri. 2024 yılında perakende sektörü, küresel ekonomideki dalgalanmaların ve yerel faktörlerin bir araya gelmesiyle oldukça hareketli bir dönem geçirdi. Yüksek enflasyon ve artan maliyetler, turist sayılarındaki düşüşler, perakende sektöründe dengelerin bozulmasına neden oldu. Bu zorluklara rağmen, dijitalleşme sürecindeki hızlanma, e-ticaret tarafında büyümeyi tetikledi. Perakendeciler, değişen tüketici davranışlarına uyum sağlamak için omni-channel stratejilerini güçlendirmeye odaklandı. Yapay zeka ve veri analitiği gibi teknolojileri iş süreçlerine ekleyen perakendeciler kişiselleştirilmiş müşteri deneyimlerine yönelerek farklılaşmaya çalıştı.
KİRA ARTIŞLARI SORUNU
Gıda dışı perakende sektörü için 2024’ün ilk yarısı genel olarak verimli geçti. Ancak temmuzdan itibaren adet satışlarında hem aylık hem de yıllık bazda gerilemenin olduğu bir döneme girildi. Kasım ayında indirimler ve aralıkta yılbaşının etkisiyle piyasa hareketlense de ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele çerçevesinde aldığı önlemler talebin daralmasında etkili oldu. Maliyet ve kira artışları 2024’te sektörün gündemini meşgul etti. Sabit kiralar son üç yılda dört kat arttı. Ciro kirası da eklendiğinde inanılmaz bir artış ortaya çıktığını söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı (BMD) Sinan Öncel, “10 uzama yılını dolduran kontratlarda mülk sahibinin ‘sebepsiz fesih’ hakkı bulunuyor. Mülk sahibi, bahsettiğimiz aşamaya gelindiğinde yüzde 500’e varan fahiş kira artışı talebinde bulunabiliyor. AVM’ler bu işin belki sadece yüzde 1’ini oluşturuyor. Cadde mağazaları, ofisler, OSB’lerdeki atölyeler, fabrikalar, depolar, antrepolar kısaca tüm kiralanabilir alanlarla ilgili bir sorundan bahsediyoruz” diyor.
Denne historien er fra Aralık 22 2024-utgaven av Ekonomist.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent ? Logg på
Denne historien er fra Aralık 22 2024-utgaven av Ekonomist.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
2025'te 400 fuara milyon kişi gelecek
350 milyon Euro'luk büyüklüğe ulaşan fuar sektörünün 2025'te ivme kazanması bekleniyor. Jeopolitik riskler ve AB'ye vize süreçlerinde yaşanan zorluklar nedeniyle Türkiye'ye ilginin artması ve 400 fuarda 7 milyon ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.
BTM'den start up'lara teknoloji merkezi
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM), Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) kuruyor. Merkezde girişimcilerin teknolojik altyapılarına yatırım yapmalarına ve iş dünyasıyla daha etkin bağlantılar kurmalarına olanak tanınacak.
Yapay zeka girişimine yatırım geldi
Adaylar ve işe alım uzmanları arasında yalın ve şeffaf bir süreç yaratıp, işletmelere dokuz kat daha hızlı işe alım ve maliyet tasarrufu imkanı sunan Vinter, Hollanda merkezli ALCORA B.V. firmasından 1,4 milyon Euro tutarında tohum yatırım aldı.
Z KUSAGI MARKALARI DÖNÜŞTÜRÜYOR
Dijital dünyada büyüyüp, etik ve kişiselleştirilmiş deneyimlere önem veren Z kuşağı, markaların odağında. Sosyal medya ve influencer iş birlikleriyle Z kuşağına hitap eden markalar, yeni neslin taleplerine ayak uydurmak için önemli dönüşümler geçiriyor.
"Yenilik yapmayan şirketin geleceği yok"
Yapay zekanın pazarlamada devrim yarattığını vurgulayan 'modern pazarlamanın babası Prof. Dr. Philip Kotler, inovasyon yapmayan şirketlerin geleceğinin olmadığını söylüyor ve \"En net ifadeyle 'yenilik yapın ya da ölün' diyebiliriz\" diyor.
Zeytinyağı kadın girişimcilere emanet
Dünya sıralamasında zeytinde birinci, zeytinyağında ise ikinci olan Türkiye'de, zeytincilik sektörü çok yol katetti. Bu alana kadın girişimci ilgisi de yoğunlaştı. Özellikle zeytinyağında markalı üretim yapan girişimciler, pek çok uluslararası ödüle sahip.
Kayak merkezlerinde doluluk %100'e dayandı
Küresel ısınmanın en çok etkilediği kayak turizminde, kar yağışının kasım ayı sonunda başlaması turizmcilerin yüzünü güldürdü. Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken'de sezon erken açılırken, Kartalkaya ve Uludağ'da doluluklar yüzde 90-100 seviyelerine ulaştı.
KKTC'de 96 milyon Pound yatırım yapacak
Turizm, eğitim ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Kıbrıs Developments, ikisi otel olmak üzere dört yeni proje daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. Kıbrıs Development Yönetim Kurulu Başkanı Çağatay Özbirim, Hedefimiz beş yılda 750 konut üretmek” diyor.
Yurt dışında büyümeye 100 milyon TL yatıracak
Salomon, Merrell ve Jack Wolfskin gibi markaları Türkiye'ye getiren Olgar Grup, 2025'te büyümesine hız katacak. Kazakistan ve Gürcistan'ın ardından Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan'a girmeye hazırlanan şirket, 2025'te 100 milyon TL yatırım planlıyor.
"Batarya işinde Çin'le iş birliği gündemde"
Zorlu AVM'nin satışı haberine \"doğru değil” diyen Zorlu Holding CEO'su Cem Köksal, grubun bu yıl farklı alanlarda 700 milyon dolarlık yatırım yapacağını söylüyor. Köksal, \"Batarya üretiminde Çin ile iş birliği gündeme gelebilir\" diyor.