Son yıllarda enerji başta olmak üzere yükselen fiyatların yanı sıra Türkiye'deki yüksek enflasyonun getirdiği "maliyet artışları", şirketleri önlem arayışına zorluyor. Sektörlerinin önde gelen oyuncuları, döviz kurlarındaki seviyenin artan TL maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu savunuyor...on 4 yılda Türkiye’deki şirketlerin maliyet yapısını derinden etkileyen çok önemli gelişmeler yaşandı. Önce Covid-19, ardından da Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik as keri harekâtı geldi. Bu dönemde Türkiye’ye özgü dövizdeki hareketlilik ve buna bağlı yüksek enflasyon da etkisini gösterdi.
Yüksek enflasyon nedeniyle, olağandan daha fazla ücret düzenlemesine gidilmek zorunda kalındı. Çalışanlar için “refah düzeyini” iyileştirmese de şirketlerin maliyetlerine beklenenden fazla etki yaptı. Enerjide, özellikle doğalgazda 10-15 katı bulacak artışlar, bir varil petrolün 130 dolara ulaşması, şirketlerin faaliyet maliyetlerini ciddi oranlarda olumsuz etkiledi. Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi, Dr. Mehmet Şeker, “Biz üretimde Çin ile rekabet ediyoruz. Çinli şirket, bizim enerji maliyetlerimizin 3’te 1’i düzeyinde bir bedelle doğalgaz kullanabiliyorsa, bizim işimizin ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz” sözleriyle yaşanan tabloya dikkat çekiyor.
Denne historien er fra October - November 2023-utgaven av Fast Company Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent ? Logg på
Denne historien er fra October - November 2023-utgaven av Fast Company Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
GLOBAL BİR KAHVE MARKASI YARATMAK İSTİYORUZ
KAHVE DÜNYASI GENEL MÜDÜRÜ KAAN ALTINKILIÇ, GRUBUN YOLCULUĞUNU, ÜRETİMDEN MAĞAZALAŞMAYA ÇEŞİTLİ ALANLARDAKİ STRATEJİLERİNİ VE GELECEK HEDEFLERİNİ FAST COMPANY İÇİN PAYLAŞTI...
MURAT ERKAN 3.0
İŞ HAYATINA TEKNOLOJİ ŞİRKETİNDE BAŞLADI. ARDINDAN SUPERONLİNE'IN CEO'LUĞUNU ÜSTLENDİ. BUNU TURKCELL'DEKİ CEO GÖREVİ İZLEDİ. ŞİMDİ İŞ HAYATINDAKİ 'YENİ DALGAYA', '3.0 DÖNEMİNE' HAZIRLANIYOR. ARADA İSE \"ZİHİNSEL HAZIRLIK\" YAPACAK, \"EKSİK BIRAKTIĞI\" KONULARI TAMAMLAYACAK.
VERİMLİLİK ARAYIŞI
ŞİRKETLER, BÜYÜME VE KARLILIK İÇİN VERİMLİ İŞ YAPMAYI BİR STRATEJİ OLARAK KULLANMAYA YÖNELDİLER. PEKİ, LİDERLER VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ YENİLİKLERİ YAPTI, NASIL SONUÇLAR ALDI? ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HANGİ KONULARA ODAKLANACAKLAR?
YAPAY ZEKANIN YÜKSELİŞİ SÜRERKEN İş DÜNYASI NELER YAPIYOR?
Araştırmalara göre, dünyada Yapay Zeka pazarının 2030'a dek 1.8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor... Potansiyeline güvenen şirketlerin büyük bölümü bu konuda uzun yol kat ederken, bazı şirketler ise ilk yapay zeka uygulamalarını hayata geçiriyor...
ΤΟΥΟΤΑ' ΝΙΝ ÇOKLU ÇÖZÜMÜ
Toyota Otomotiv Sanayi CEO'su Erdoğan Şahin, otomobil sektöründeki büyük değişimi, hibrit ve elektrikli araçların yarınını anlatırken, benimsedikleri \"çoklu çözümler\" yaklaşımının ayrıntılarına da dikkat çekiyor. Şahin, \"İçten yanmalı konvansiyonel modellerden tutun da yakıt hücreli, hibrit, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli olmak üzere geniş bir yelpazede çözümler sunuyoruz\" diyor.
EKİBİN YENİ ÜYELERİ!
ROBOT TEKNOLOJİLERİ ÜRETİMDEN LOJİSTİĞE VE SÜREÇ YÖNETİMİNE KADAR BİRÇOK ALANDA DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIRKEN VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR. DİĞER YANDAN İŞ GÜCÜNÜN DÖNÜŞÜMÜNÜ VE YENİ BECERİ GEREKSİNİMLERİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.
HEP İSİNİN BASINDA
KOÇ HOLDİNG'İN ŞEREF BAŞKANI RAHMİ M. KOÇ TÜRKİYE'NİN EN KIDEMLİ İŞ İNSANI ... KENDİ DEYİMİYLE HÂLÂ HER GÜN OFİSİNE GELİYOR, BELLİ DÜZEYDE İŞLERLE İLGİLENİYOR. ENGİN BİR DENEYİMİ, MÜTHİŞ BİR NETWORK'Ü VAR. UZUN SÜREDİR ÖZEL RÖPORTAJ VERMEYEN KOÇ, FAST COMPANY NIN GENZ DANIŞMA KURULU ÜYESİ ALANUR ÖZOKUR'UN SORULARINI YANITLADI.
Yapay zekanın öteki yüzü!
Herkes yapay zekanın dönüştürücü gücüne odaklanmış durumda. Oysa, artan veri sayısı, onları depolama ve dönüştürme için gerekli olan veri merkezleri, çok önemli bir konuyu da gündeme getiriyor: Yapay zeka geliştikçe, yeni enerji talebi ortaya çıkacak.
Dumanların Yerini Yeşil Çelik Alıyor!
Demir-çelikte üretimin hâlâ yüzde 78'i 'kirli' enerji kaynaklarıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle sektör, karbon emisyonunun yüzde 11'inden de sorumlu... Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, 'hidrojen' başta olmak üzere yeni kaynaklarla 'yeşil çelik' ile sürdürülebilir üretimin mümkün olduğunu söylüyor.
BÜYÜK ERİME!
MİLLİ GELİR RAKAMLARININ YANI SIRA İŞ DÜNYASINDAN GELEN VERİLER DE AYNI MESAJI VERİYOR... ORTA GELİR GRUBUNUN TÜKETİM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR, GEÇMİŞ YILLARDAKİ GÜCÜNDEN UZAKLAŞIYOR. 2000'Lİ YILLARIN BAŞINDA \"EKONOMİNİN MOTORU OLARAK GÖRÜLEN BU GRUBUN TÜKETİMİ DE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR.