Zoraki yalnızlık
Naviga|Ekim 2023
COVID-19 salgını herkesin yaşamını etkiledi. Kimi bunu canıyla kimileri sevdiklerini kaybederek kimileri ise malıyla ödedi. Ve bu salgın istisnasız herkesi evine kapattı. Biz ise ev hapsimizi uzak bir dünyada, Tayland'da yaşamak zorunda kaldık.
Zoraki yalnızlık

Geçen ayki yazımı, Tristan Jones’un Phuket Adası’nda geçirdiği son yılları ve hazin sonunu anlatarak noktalamıştım. Tristan Jones ile ilgili araştırmalarımız sona erince, evimizin tadilatlarına ağırlık verdik. Bu koşuşturmalarımız arasında COVID-19 salgını dünyayı kasıp kavurmaya başlayınca, biz de bundan nasibimizi aldık! Uçuşlar iptal olunca, aylar sürecek ev hapsi esaretimiz başladı...

Tabii ki bir uzak yol denizci tecrübesiyle işe stoklarla başladık. Önce detaylı bir liste hazırladık. Sonra ikinci büyük buzdolabını alarak sıkı bir alışveriş yaptık. Bilahare pek alışık olmadığımız tekdüze ev hayatına başladık. Elimden hemen hemen her iş geldiğinden ve yeterli tadilat malzemesi stokladığım için kolları sıvadım. Ada Dilberi’nin zengin alet edevatını eve taşımıştım. Bu dönemde çok işime yaradılar. Taylandlı yetkililer ve halk çok disiplinliydi ve bütün kurallara harfiyen uyuyorlardı. Denetimler ise oldukça sıkıydı. Öyle ki; bir gün dışarıda kapı önünde çalışırken, tepemde bir drone belirdi ve hoparlörden yükselen bir ses beni içeri girmem için uyardı. Bunun yanı sıra belli zamanlarda görevliler kapı kapı dolaşarak çeşitli kumanya takviyeleri yaptı. Biz fazladan pimpirik olduğumuz için işi sıkı tuttuk. Belli saatlerde müsaade edilen bölgelerden yaptığımız alışverişlerde aşırı hijyen ve dezenfeksiyon kuralları uyguladık. Kullandığımız paralardan, aldığımız sebze ve meyvelere kadar her şey dezenfekte edildi. Derken aylar geçti ve kurallar esnetilmeye başlayınca, motorumuza atlayıp Phuket’te dolaştık. Gördüğüm manzara beni çok şaşırttı!

This story is from the Ekim 2023 edition of Naviga.

Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.

This story is from the Ekim 2023 edition of Naviga.

Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.

MORE STORIES FROM NAVIGAView All
Biz hep rengarenk
Naviga

Biz hep rengarenk

Alaçatı'nın rengarenk haline hepimiz alışığız ancak 10-18 Ağustos 2024 tarihleri arasında Myga Surf City'de düzenlenen Vakkorama Watersports Championship gibisi daha önce yaşanmadı. 600 sporcunun rekor katılımıyla etkinliğe adını veren Vakkorama, ruhunda barındırdığı tüm renkleri denize yansıtırken PowerApp de rüzgâr için çarpan kalplerin ritmi oldu.

time-read
2 mins  |
Eylül 2024
Geleceğin doğasında
Naviga

Geleceğin doğasında

Tasarım ve üretimiyle Türkiye'nin ilk ve tek stand up paddle (SUP) markası olan Haute Boards, renkli ürün yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Kıyılarımıza uygunluğu tartışılmaz sporların yolunu açtığı kadar suyla barıştıran etkinliklere de imza atan firmanın kurucusu Hakan Altunsoy, 14 sene önce çıktıkları yolculuğun kendilerini yanıltmadığını vurguluyor. Yeni nesil foil ürünler, ileri dönüşüm üretimler, yoga ve dalışa uzanan vizyonu ile Haute Boards üzerinden geleceğe bir dönüş yapalım ister misiniz?

time-read
8 mins  |
Eylül 2024
Üç deniz, yedi ada
Naviga

Üç deniz, yedi ada

Eşim Yener'le birlikte 2014 model bir Bavaria 51 olan Bendil 2 isimli yelkenlimizle her yaz uzun seyir planları yapıyoruz çünkü denizde olduğumuz anlar, bizim en mutlu zamanlarımız. Her seferinde ilk bir-iki gün uyumla geçiyor, sonrasında ise tekneyle bütünleşip birlikte akmaya başlıyoruz. 2022 yaz döneminde çok çok uzun zamandır hayalini kurduğumuz ve planlamasını yaptığımız 32 günlük Alaçatı-Malta seyahatini gerçekleştirdik. Üç deniz ve yedi ada içeren bu seyahatimizin ilk bölümüyle karşınızdayız.

time-read
7 mins  |
Eylül 2024
Alırken de satarken de
Naviga

Alırken de satarken de

'Broker' mesleğinin tanımlanması ve gerekli düzenlemelerle tarafların korunması için köklü firmalarla yapılan fikir paylaşımları sonucu kurulan Yat Brokerleri Derneği, (Yacht Brokers Association-YBA) yaşanan zorluklara çözümler bularak ticaretin şeffaf ve güvenilir olmasını sağlıyor. Sektördeki gelişmeleri takip ederek Türkiye'nin bu alanda dünya standartlarında bir ülke olarak konumlandırılmasını amaçlayan dernek, Yönetim Kurulu Başkanı Güray Bulut'un idaresinde faaliyetlerini sürdürüyor. Amatör denizcilerin bir tekneyi alırken de satarken de sevinmesi için çalışmasının yanında bu dalda uzmanlaşmak isteyen gençlerin yolunu açıyor.

time-read
7 mins  |
Eylül 2024
Bir buçuk asırlık seyir
Naviga

Bir buçuk asırlık seyir

Beş tersane, 400 yönetici ve tasarımcı, 600 mühendis, 1.600 işçi, 200 stajyer ve çırak olmak üzere 2.800 çalışan, çoğu halen yüzen 13 bin tekne, dünyanın 'en'leri arasında bulunan 20 mega-süperyat. Sadece geçmişinden gelen deneyimle değil, geleceğe yatırım olacak teknolojilerle de her dönem adından söz ettiren bir marka. Bremen'deki tersanesini ziyaret etme imkanı bulduğumuz ve gelecek yıl 150 yaşına girecek Alman devi Lürssen, yakın zamanda ilk hidrojen yakıt hücreli motoryatını üretecek olmanın gururunu yaşıyor.

time-read
7 mins  |
Eylül 2024
En lüks okyanus
Naviga

En lüks okyanus

Tasarım ve mühendislik şaheseri olarak tanıtılan Sunseeker Ocean 182; alan, rahatlık ve lüks konusunda yepyeni bir bakış açısını temsil ediyor. Üst güvertesinden geniş ana güvertesine kadar bu yat, zarif ve kullanışlı unsurlarla donatılmış. Etkileyici performansı, yenilikçi özellikleri ve şık iç tasarımı ile Ocean 182, denizcilikte özgün bir standart belirliyor.

time-read
2 mins  |
Eylül 2024
Mükemmeli yakalayan deniz kızının hikayesi
Naviga

Mükemmeli yakalayan deniz kızının hikayesi

Sirena Marine'in hikayesi, denizlerin derinliklerinden gelen bir ilhamla başladı. Bu ilham, sadece yerli yat üretiminde değil, global denizcilik sektöründe de devrim niteliğinde bir yol haritasının temelini oluşturdu. Bu vizyonun ardında ise kadın liderliği ve girişimciliğiyle tanınan nadir iş insanlarından biri olan İpek Kıraç vardı. Kıraç'ın önderliği, Sirena Marine'i küresel bir marka haline getirirken, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik odaklı kurumsal kültür, şirketin DNA'sına da oya gibi işlendi.

time-read
10 mins  |
Eylül 2024
Amatöre %20 şoku
Naviga

Amatöre %20 şoku

Özel tekne ve yatlara tanınan liman hizmetlerine ilişkin KDV istisnası kaldırıldı. 1 Eylül'den itibaren yapılan sözleşmelere %20 KDV eklenecek. Bu da marina bağlama fiyatlarının %20 daha zamlanması demek. Bunun kısa vadede etkisi marinaların boşalması, marina özelliği taşımayan bağlanma yerlerine yönelinmesi ya da denizcilerin buldukları her koyda bağlama yapmaya çalışması olacak. Uzun vadede çoğu yatçı ya teknesini satmak zorunda kalacak ya da yıllık bağlama için yurt dışını tercih etme eğilimi artarak devam edecek. Artan maliyetler, sektörün tüm paydaşları üzerinde baskı yaratacak ve sonuçta kaybeden denizciler kadar deniz turizmimiz olacak. Meriç Köyatası ekonomist kimliğiyle, Ali Erkan Bezirgan marina yatırım ve işletme danışmanı olarak konuyu masaya yatırdı.

time-read
1 min  |
Eylül 2024
Pervasızlıkta zirve
Naviga

Pervasızlıkta zirve

Başta ustamız Sadun Boro olmak üzere, dünyayı yelkenle gezen tüm denizci dostlarımızın ittifak ettiği bir konu var: Gökova koylarının dünyada eşi benzeri yok! Böyle bir doğal hazineye sahip çıkmamız gerektiği halde biz hepsini bitirmeye azimli gibiyiz. Hele hele bu koylara gözü gibi bakması gereken kişinin en önemli koylardan birini kendi şirketine otel için tahsis etmesi bana göre 'pervasızlıkta zirve'.

time-read
1 min  |
Eylül 2024
Denizde nezaket mi dediniz?
Naviga

Denizde nezaket mi dediniz?

Denizci insan, elbette denizcilik kurallarını, en başta da denizde nezaket kurallarını bilmeli ve uygulamalıdır. Günümüzde bu kurallar ne kadar uygulanıyor, tartışılmaya değer.

time-read
2 mins  |
Eylül 2024