Haute Boards yola nasıl çıktı?
Ben aslında elektrik mühendisiyim ama mesleğimi hiç yapmadım. Amerika'da yüksek lisansımı yaparken paddle board (SUP) sporuyla tanıştık. Bunun Türkiye için çok uygun olduğunu düşündük ve Haute Boards'u kurduk. İşe dalış malzemeleriyle başlamıştık. Aynı zamanda dalış eğitmeniyim. SUP'un Amerika'da ne kadar hızlı büyüdüğünü ve Türkiye'de henüz olmadığını görünce de devam ettik. Markayı 14 sene önce kurduk ama daha çok beş-altı senedir biliniyor. Aslında daha hızlı yayılabilirdi ama biliyorsunuz Türkiye'deki ekonomik dalgalanmalar bazı şeylerin hızını kesebiliyor. Naviga ile birlikte ilk yarışımızı neredeyse 10 sene önce (2016'da) yapmıştık. İnsanlar orada görmeye başladılar. Yurt dışında deneyenler daha çabuk uyum sağladılar. Haberlerini yapan insanlar da konuya sizin gibi hakim olmadığı için komik bir dille haber yapabiliyorlardı. "Kano üzerinde akrobasi" denildiğini bile duydum ben. Bu şekilde popülerleşti. Ayrıca piyasaya ilk giren firma olarak spora ve malzemeye yatırım yapabilme şansımız oldu. En üst kalite malzemelerle piyasada olmanın da avantajı var elbette.
San Francisco'da yaşarken Hawaii'de paddle board'u gördüğümüz zaman dedik ki bunun öğrenme eğrisi diğer sporlara göre çok daha kolay, altınızda bir sörf tahtası var, bir topluluğun parçası oluyorsunuz. Bunlar hep etken. Çünkü kano, paddle board'a göre biraz daha sıkıcıdır. Burada kanocuları üzmem umanm. (Gülüyoruz) Ama denize çok yakın olduğumuz için perspektifi çok iyi değildir, denizin altını göremeyiz. Paddle board'daysa ayakta olduğunuz için sualtını, denizi çok net görüyoruz. Mesela Kekova'daki Üçağız batik kentinde yüzmek yasaktır. Tekneden veya kanaldan gidersiniz ama en güzel açıyı paddle board yaparken yakalarsınız; doğrudan hepsinin üzerinde gezip her şeyi o kadar net görebiliyorsunuz ki...
This story is from the Eylül 2024 edition of Naviga.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Eylül 2024 edition of Naviga.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
Tadımız yerinde olsun
Sigortacılığı 'anlaşılmaz' bir konu olmaktan çıkarıp birebir ilişkilerle derinleştiren Sigortam Deniz, 2016 yılından bu yana sektöre ve tekne sahiplerine katkı sunuyor. Olasılıklar kadar ihtiyaçlara da odaklanan firmanın kurucusu Arda Bekiroğlu da poliçe deyip geçemeyeceklerine dair yaptığı yoğun vurgu ile hassasiyetlerini ortaya koyuyor: Aklımız her konuda rahat olsun ama önce can...
Ege'nin en güzel mavisi
İkarya, Ege'nin tam ortasında ve gerçekten de farklı özellikleri olan bir ada. Adalılar gamdan, kederden uzak bir yaşam sürüyor. Nerede düğün, eğlence hepsi orada. Tükettikleri hemen her şey orada üretiliyor. Ne GDO derdi var ne zirai ilaç tehlikesi. Arıları bile farklı bal yapıyor. Öylesine rahatlar ki yol kenarları terk edilmiş otomobil, ambulans, itfaiye aracı, karavan vs. dolu. Çünkü felsefeleri, \"Nerede trak, orada bırak. Tamirciyle uğraşma!\" Prospera Vrakades Armenistis Agios Polykarpas Christos Perdikian Avlaki Evdilos Karavostamo Therm Agios Kirikas Kambas Frantato Dafni Petropoulion Chrisostomas
Yol arkadaşı olmak
Geçen ayki yazımda Tenerife Adası'nda salma onarımını tamamlamış ve tayfa, mürettebat, seyir arkadaşı derken seyre kimlerle çıkarız, çıkmalıyız; nedenler, nasıllar ile bir giriş yapıp kırık kolumuz ile konuyu bu aya bırakmıştık. Brezilya Paraty'ye uzanan seyirde kaptan ve mürettebatın sorumluluğu nerede başlar, nerede biter konusunu da yaşanmışlıklarla masaya yatırdım.
RAND'evumuz var
Danimarka yapımı Rand Spirit 25'i Bosphorus Boat Show'da yakından inceledik, deneme seyrine çıktık. Her yönüyle bir İskandinav klasiği olan tekne; modern, zarif çizgilerinde estetik ve rahatlığı bir araya getiriyor.
Derin sevdamız Ayvalık
Ayvalık, ülkemiz dalış sektöründe özel bir öneme sahiptir. Mercan popülasyonlarının zenginliği ve berrak suları dalışseverleri bölgeye çeker. Dalış noktalarının tamamı \"sığlık\" adı verilerek bir dönem sünger avcılığının yüksek olduğu bölgenin süngercileri tarafından belirlenmiş olsa da aslında hepsi 30 metrenin altında derin noktalardır. Kerbela dalış noktası da bunlardan biridir. Bu noktaya bu isim, süngercilik eğitimini kardeşleri ile birlikte Girit'te alan, cumhuriyetin kuruluşuyla Ayvalık'a dönen Selam Süngerci ve arkadaşları tarafından verilmiş. Yıllar sonra da Bodrum'un efsane süngercisi Aksona Mehmet, hazırladığı mermer bir plaketi bu noktaya bırakmış.
Çıkın çıkın kışın da gelin
Gerçekten yelken sezonu diye bir zaman dilimi var mı? Bizim cennet Hisarönü ve Yeşilova körfezlerimiz kışın bir başka güzel. İnanmıyorsanız, şu fotoğraflara bakın! Hele bir de ıssızlığın tadına varınca ulaşılan iç huzurunu nasıl anlatmalı, neyle kıyaslamalı bilemedim. Yelkenli Yatçılık'tan kaloriferli bir tekne de kiralanırsa değmeyin keyfinize. Yareninize dönüp \"İyi ki gelmedik mi?\" dersiniz bence...
Kilitleri aça aça
Yelkenlimiz Crazy Girl ile Kuzey Denizi'nden Türkiye'ye uzanan yolculuğumuz Norveç'te başladı. Norveç Kristiansand'dan Hollanda Rotterdam'a, oradan da Calais'deki marinaya kadar olan bölümünü geçen ay sizlerle paylaşmıştım. Şimdi sırada Fransa kanalları var. Siz de kanallarda seyretmek istiyorsanız, bu yazıda bahsettiğim sinyalizasyon ve kilit sistemlerini öğrenmelisiniz.
AY IŞIGI
Bosphorus Boat Show'da sergilenmek üzere Türkiye'ye gelen Polonyalı katamaran markası Moon Yacht'ın 60 feet yelkenlisini Gena Yatçılık Satış Müdürü Denizcan Gümüş ile gezdik. Firmanın hikayesini Gümüş'ten ve Küresel Satış Müdürü Maciej Stompor'dan dinledik.
SES getiren süper
Slovenyalı Greenline Yachts, ilk süperyatı olacak GX42'nin üretimine başladığını açıkladı. Tuzla'daki Ses Yachts Tersanesi'nde tamamlanacak modelle birlikte serinin de ilk adımı atılmış oldu. Geçen eylül ayında Monaco Yacht Show'da duyurulan yeni GX serisi, 16 yaşındaki firmanın rahatlık ve yenilik kadar önemsediği sorumluluk vurgusunu taşımaya devam ederken 24-56 metre boyundaki alüminyum gövdelerle göz doldurmaya hazırlanıyor.
Klasik aşkına
Başka bir yıldan 2024'e yanlışlıkla ışınlanmış gibi yan yana bağlı duran Larimar ve Leylim, verniklerinden yansıyan parıltısıyla, ahşap heçlerinden dolan ışıkla her görenin gözlerini okşuyordu. Sektörün denizdeki buluşması Bosphorus Boat Show sırasında A pontonunda yaşanan bu zaman sıçraması, aslında MCE Yachts ve Taka Yacht Design arasındaki heyecan verici iş birliğini sergiliyordu. Buna tanık olanlar için Cumhuriyet Bayramı'nda fuarda düzenlenen etkinlikte ülkemizin en değerli tasarımcılarından biri olan Tanju Kalaycıoğlu'nun konuşmasını dinlerken suya kavuşacak klasik ruhtaki yeni teknelerin Boğaz'da nazlı nazlı seyredişini hayal etmek hiç de zor olmadı.