Temelleri 45 yıl önce Rize’de atılan Efor Holding, çay başta olmak üzere gübre, enerji ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Büyük zincirlere private label çay üretimiyle büyüyen grup, kendi markası ‘Efor’la da hedef büyütmüş durumda. Grubun lokomotif şirketi Efor Çay bugün 29 bin tonluk çay satışıyla Türkiye’nin toplam çay satışının yüzde 10,8’ini karşılıyor. Şirketin bu yılki planları arasında ise ‘Efor Coffee’ markasıyla kahve kategorisine girmek var. Bunun için Tokat Erbaa’da yaklaşık 12 milyon dolarlık bir yatırımı devreye alacaklarını söyleyen Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş, “Geçen yıl 4,2 milyar TL’ye ulaşan ciromuzda bu yıl yeni yatırımların etkisiyle yüzde 35’lik artış bekliyoruz” diyor. Gündemlerinde halka arzın da yer aldığını belirten Akkuş, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Efor Çay olarak ne zamandır çay sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz?
Şirketimiz 1979 yılında kuruldu. 1965 yılından beri Rize’de ticaret yapan bir ailenin torunuyum. Ailenin ticaretteki üçüncü kuşak temsilcisiyim. Daha öncesinde gübre işimiz vardı. Gübre ticaretimizden dolayı tarımla ilgiliydik, çayı çok iyi biliyorduk. Çay konusundaki faaliyetlerimiz 2006 yılında başladı ve benimle birlikte büyüdü. 2009’da ilk Trabzon Of üretim tesisini devreye soktuk. 2013’te de diğer tesislerimizi devreye aldık. 2019’da İstanbul Tuzla tesisimizi, 2023 yılında da Lipton’dan 3 milyon dolar değerindeki Arhavi’deki büyük fabrikayı da bünyemize katarak faaliyetlerimize hız kazandırdık.
This story is from the Şubat 18 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Şubat 18 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KENDİ MAĞAZALARINI AÇMAYI HEDEFLİYOR
7 0’ten fazla pazarda faaliyet gösteren TECNO; çok çeşitli akıllı telefonlar, akıllı giyilebilir cihazlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler, HiOS işletim sistemleri ve akıllı ev ürünleri ile tüketicilerle buluşuyor.
Japon ortak ile donmuş sushi işine soyundu
Geçen yıl Japon KyoKuyo ile ortaklığa giden Kocaman Balıkçılık, 35 milyon dolarlık sushi pazarına donmuş sushi/ ile giriş yapıyor. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Bu ortaklık şirketimizin küresel pazarda büyümesini sağlayacak” diyor.
Türkiye'nin ilk elektro gitar fabrikasını kurdu
Gitarist ve besteci olarak pek çok esere imza atan Cem Köksal, altı yıllık bir AR-GE sürecinin ardından dünyanın en gelişmiş elektro gitar fabrikasını Antalya'da kurdu. Kendi gitarınızı oluşturmaya olanak tanıyacak Shark Gitar, yılda bin 200 adet üst segment üretim yapacak.
“Verimlilik odaklı yatırımlar öncelikli❞
Yaşar Holding, enflasyon baskının en net hissedildiği gıdada en büyük sanayi gruplarından biri. Geçen yıl 52 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Bu yıl da verimlilik odaklı yatırımlara devam edeceğiz” diyor.
2025 girişimciler için 'fırsat' yılı olacak
Zorlu bir yılı geride bırakan start up ekosistemi, 2025'e umutla girdi. Bu yıl finansal hizmetler, yapay zeka tabanlı teknolojiler, sürdürülebilirlik odaklı girişimler en hızlı büyümeye sahip alanlar olarak sıralanıyor. 2025'in girişim sermayesi için de fırsatlarla dolu bir yıl olması bekleniyor
DNA'SINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLAN MARKALAR
Sürdürülebilirlik anlayışı DNA'sından gelen markalar; çevresel, toplumsal ve etik sorumlulukları doğrultusunda aldıkları kararlar ile uzun vadeli başarılarını garantiliyorlar.
ArsaVev, inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor
ArsaVev, her bütçeye uygun, erişilebilir inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor. ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, şimdiye kadar 14 bin 350 kişiyi gayrimenkul sahibi yapıp toplam 5,6 milyon metrekarelik arsa sattıklarını söylüyor.
Yapay zeka ajanı geliştirdi
Veri analizi yapan yapay zeka ajanı geliştiren ITServ Technology, bu yazılımıyla işletmelerin süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirebilmesini sağlıyor. Şirket İstanbul, Dubai, Londra ve Riyad gibi önemli merkezlerde veri odaklı projeler hayata geçirmeyi planlıyor.
Legrand, beş yılda ikiye katlayacak
Fransız Legrand, büyüme stratejisinde Türkiye'ye ağırlık veriyor. Legrand Türkiye CEO'su Levent Ilgın, 8,5 milyon Euro'luk yatırımı devreye aldık. İlave bu yıl 7,5 milyon Euro yatırım yapacağız. Şirket de satın alabiliriz. Beş yılda iki kat büyüyeceğiz” diyor.
2030'DA 2 MİLYAR KİŞİ SEYAHAT EDECEK
Gezginler artık her zamankinden daha benzersiz ve zengin deneyimler arıyor ve bu da küresel olarak turizm için yeni bir fırsat dalgasını ateşliyor. 2024'te 1,5 milyar insanın uluslararası seyahat ettiği düşünülürse, 2030'a kadar bu rakamın yüzde 30'un üzerinde bir artışla iki milyara ulaşması bekleniyor.