İ stanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olarak tüm İstanbullulara hizmet sunmak üzere projeler geliştiren Belbim, akıllı şehir vizyonuyla çalışıyor. Belbim Pazarlama ve Müşteri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ceyda Ünal, çalışmalarını ve gelecek planlarını anlattı:
2019 yılında yenilenen yönetimle göreve başladığımızda halihazırda sunulan hizmetleri dijitalleşme odağında değerlendirdik. İstanbul’u akıllı şehirler arasına taşıyacak bir dönüşümün fitilini yaktık. İstanbulkart’ın ödeme ağını toplu ulaşımın ötesine taşıdık, markette, giyimde, kozmetikte yüz binlerce noktada geçerli bir ödeme aracına çevirdik. Bununla da yetinmedik toplu ulaşım ödemelerini yüzde 100 dijitalleştirdik. Cep telefonuyla ödeme kolaylığı sunan İstanbulkart Mobil’i kullanıcı deneyimi ve memnuniyetini baz alarak 2020 yılında yeniledik. Yenilenen ara yüzü ile kullanım kolaylığı sağlayarak en çok indirilen finans uygulamaları arasında ilk 10’da yer aldı ve hala yerini korumakta. Toplu ulaşım ödemelerinde plastik karta ve fiziki noktaya bağımlılığı ortadan kaldıran İstanbulkart Mobil, tüm toplu ulaşım araçlarında ödeme imkanı sunmasıyla Avrupa’da eşsiz bir uygulama örneği oldu.
ŞEHİR İÇİ ULAŞIMDA DİJİTALLEŞME
QR kodla geçiş işlemleri için tüm geçiş cihazlarını yazılımsal ve donanımsal olarak da yenilememiz gerekmekteydi. Dijital dönüşüm odağında, 5000 turnikeyi geri dönüştürülebilir materyallerden faydalanarak kendi bünyemizde yeniledik. İthal etmek yerine kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz bu düzenleme ile 26 milyon TL tasarruf sağladık ve ülke kaynaklarını korumuş olduk.
This story is from the Eylül 15 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Eylül 15 2024 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
Değişen dinamiklere uyum dönemi
Değişen iş gücü dinamiklerine uyum sağlayan insan kaynakları departmanlarının 2025 yılı gündeminde ücret politikaları, esnek çalışma, yapay zeka, yetenek yönetimi ve hibrit çalışma gibi başlıklar olacak.
İhracat kayıplarını 2025'te telafi edecek
2024 yılını olumsuz koşullara rağmen yaklaşık 30,5 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan kimya sektörü 2025'te hedef büyüttü. 700 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, faaliyete girecek Kimya Teknoloji Merkezi ile 2025'te 35 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
2025 sektör için zorlu bir yıl olabilir
2024 yılında yüksek enflasyon, dolar bazında yüksek fiyatlar ve turist sayılarındaki düşüş gibi sorunlarla mücadele eden perakende sektörü için 2025 de kolay bir yıl olmayacak. Sektör, dijitalleşmeye yatırım yapmaya ve verimlilik projelerine odaklanacak.
Yılın ikinci yarısında hareket bekleniyor
Gayrimenkul sektörü, ekonomide sıkılaştırma politikalarına ve gayrimenkul, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 1,4 milyona yaklaşan konut satışı ile 2024'ü hareketli geçirdi. 2025 yılının ikinci yarısında kredi musluklarının açılmasıyla 1,3 milyon konut satışı bekleniyor.
2025'te tüm gözler fiyat artışında olacak
Tarım ve hayvancılık sektörü savaş, enflasyon ve kuraklığın da etkisiyle fiyat artışlarından en çok etkilenen alan olurken, gözler 2025 yılına çevrildi. Her ne kadar beklentiler iyimser olsa da enflasyon dinamikleri gıdada fiyat artışlarının gelecek yıl da devam edeceğini gösteriyor.
Kurulu güçte yenilenebilir enerjinin payı artıyor
115 bin MW'i bulan Türkiye'nin enerji kurulu gücünde 2025'te 7 bin MW'ı aşan kapasite artışı planlanıyor. Kurulu gücün yüzde 55'inin yenilenebilir kaynaklardan karşılandığı sektörde, önümüzdeki dönemde de büyümenin temiz enerjiden gelmesi bekleniyor.
Sektör 1 milyon barajına oturdu
Otomotiv sektörü 2024 yılını 2023 yılına paralel yaklaşık 1,2 milyon adet seviyesinde tamamladı. Kredi maliyetleri ve matrah oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, bu olumsuz etkilere rağmen sektörün artık 1 milyon adetler seviyesine oturduğunu söylüyor.
"Neoliberal dönem bitiyor 2025 belirsizliklerle geliyor"
Ekonomide yaşanan güç kaymasını neoliberal dönemin bitişi olarak yorumlayan Siyaset Bilimci Soli Özel, \"Dünya 2025 yılına siyaset ve ekonomide belirsizliklerle giriyor\" diyor. Özel, yeni bir dünya savaşı ihtimalini de düşük buluyor.
"Kritik kurumların itibarı yasalarla yükseltilmeli”
2025'te enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için ekonomi ile ilgili kritik kurumların itibarını güçlendirecek yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kara, \"Bu durumda, 2026'dan itibaren bir çıkış döneminin yaşanması mümkün” diyor.
“Enflasyonun nedenini azaltacak reformlar yok"
2025'e girerken Türkiye'de hala maliye politikalarının para politikalarını desteklemekten uzak olduğunu vurgulayan Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, \"Enflasyonun yapısal nedenlerini azaltacak reformlar maalesef yok\" diyor.