Kayak turizmi, küresel ısınma nedeniyle son yıllarda verimsiz sezonlar geçirdi. Önümüzdeki yıllarda küresel ısınma nedeniyle 2 bin 500 metrenin altındaki bölgelerde kar yağışının giderek azalması bekleniyor. Bu süreçte, Erciyes, Sarıkamış ve Palandöken kış turizminde öne çıkacak bölgeler olacak. Bu bölgelerde kasım ayında yağan kar ile sezon geçmiş yıllara göre erken açılırken, yüksek doluluklarla sezona hızlı bir giriş yapıldı. Uludağ ve Kartalkaya’da kar yağışının görülmesiyle kayak merkezlerinde içinde bulunduğumuz ocak ayında doluluklar yüzde 90-100’ler seviyesine ulaştı.
Sağlıklı bir veri bulunmamasına karşın Türkiye’de kayak yapanların sayısının 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Kış döneminde yoğun faaliyet gösteren kayak otelleri ve termal otellerden de 9 ila 11 milyar dolar arasında turizm geliri elde edilebileceğine vurgulanıyor. Kış turizminin başkenti Uludağ’ı büyük kentlere yakınlığı ile öne çıkan Kartalkaya izliyor. Kartepe ve Ilgaz da kolay ulaşılabilirlikleriyle tercih ediliyor. Palandöken ve Erciyes, modern tesisleri ve pistleriyle öne çıkıyor.
KAR YAĞIŞININ ETKİSİ
Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Uludağ Sorumlusu Burak Beceren, Uludağ’da kayak sezonunun bu yıl zamanında açıldığını dolulukların şu anda yüzde 90-100’lere ulaştığını söylüyor. Beceren, şu anda 65-70 cm kar olan Uludağ’ın geçen yıl az kar yağması nedeniyle günübirlikçilerle birlikte 3 milyon ziyaretçi ağırladığını bu yıl kar yağışının iyi olmasıyla 4 milyon kişi ağırlamayı planladıklarını vurguluyor.
This story is from the Ocak 05 2025 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Ocak 05 2025 edition of Ekonomist.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KENDİ MAĞAZALARINI AÇMAYI HEDEFLİYOR
7 0’ten fazla pazarda faaliyet gösteren TECNO; çok çeşitli akıllı telefonlar, akıllı giyilebilir cihazlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler, HiOS işletim sistemleri ve akıllı ev ürünleri ile tüketicilerle buluşuyor.
Japon ortak ile donmuş sushi işine soyundu
Geçen yıl Japon KyoKuyo ile ortaklığa giden Kocaman Balıkçılık, 35 milyon dolarlık sushi pazarına donmuş sushi/ ile giriş yapıyor. Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, Bu ortaklık şirketimizin küresel pazarda büyümesini sağlayacak” diyor.
Türkiye'nin ilk elektro gitar fabrikasını kurdu
Gitarist ve besteci olarak pek çok esere imza atan Cem Köksal, altı yıllık bir AR-GE sürecinin ardından dünyanın en gelişmiş elektro gitar fabrikasını Antalya'da kurdu. Kendi gitarınızı oluşturmaya olanak tanıyacak Shark Gitar, yılda bin 200 adet üst segment üretim yapacak.
“Verimlilik odaklı yatırımlar öncelikli❞
Yaşar Holding, enflasyon baskının en net hissedildiği gıdada en büyük sanayi gruplarından biri. Geçen yıl 52 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Bu yıl da verimlilik odaklı yatırımlara devam edeceğiz” diyor.
2025 girişimciler için 'fırsat' yılı olacak
Zorlu bir yılı geride bırakan start up ekosistemi, 2025'e umutla girdi. Bu yıl finansal hizmetler, yapay zeka tabanlı teknolojiler, sürdürülebilirlik odaklı girişimler en hızlı büyümeye sahip alanlar olarak sıralanıyor. 2025'in girişim sermayesi için de fırsatlarla dolu bir yıl olması bekleniyor
DNA'SINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OLAN MARKALAR
Sürdürülebilirlik anlayışı DNA'sından gelen markalar; çevresel, toplumsal ve etik sorumlulukları doğrultusunda aldıkları kararlar ile uzun vadeli başarılarını garantiliyorlar.
ArsaVev, inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor
ArsaVev, her bütçeye uygun, erişilebilir inovatif gayrimenkul yatırımları sunuyor. ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Öztürk, şimdiye kadar 14 bin 350 kişiyi gayrimenkul sahibi yapıp toplam 5,6 milyon metrekarelik arsa sattıklarını söylüyor.
Yapay zeka ajanı geliştirdi
Veri analizi yapan yapay zeka ajanı geliştiren ITServ Technology, bu yazılımıyla işletmelerin süreçlerini daha hızlı ve verimli hale getirebilmesini sağlıyor. Şirket İstanbul, Dubai, Londra ve Riyad gibi önemli merkezlerde veri odaklı projeler hayata geçirmeyi planlıyor.
Legrand, beş yılda ikiye katlayacak
Fransız Legrand, büyüme stratejisinde Türkiye'ye ağırlık veriyor. Legrand Türkiye CEO'su Levent Ilgın, 8,5 milyon Euro'luk yatırımı devreye aldık. İlave bu yıl 7,5 milyon Euro yatırım yapacağız. Şirket de satın alabiliriz. Beş yılda iki kat büyüyeceğiz” diyor.
2030'DA 2 MİLYAR KİŞİ SEYAHAT EDECEK
Gezginler artık her zamankinden daha benzersiz ve zengin deneyimler arıyor ve bu da küresel olarak turizm için yeni bir fırsat dalgasını ateşliyor. 2024'te 1,5 milyar insanın uluslararası seyahat ettiği düşünülürse, 2030'a kadar bu rakamın yüzde 30'un üzerinde bir artışla iki milyara ulaşması bekleniyor.