Dâhi Olmak Artık Herkesin Hakkı mı?

Düşünün ki; bir sabah uyanıyorsunuz ve bakıyorsunuz ki dünyadaki tüm büyük başarıların ardında insan zekasının yanı sıra, yapay zekanın da katkısı var. Bu geleceğin değil günümüzün gerçeği. İş dünyasında ve teknolojideki hızlı değişim, bizi kolektif zekanın yani insanların ve yapay zekanın birlikte çalışmasının önemini kavramaya yönlendiriyor. Bu dinamik birliktelik, sadece bugünün değil yarının da büyük başarılarının anahtarı olacak.
Kolektif Zeka Geçmişten Geleceğe
Kolektif zeka, aslında yeni bir kavram değil. İnsanlık tarihine baktığımızda, bireylerin birlikte çalışarak büyük işler başardığını görüyoruz. Antik çağlardan beri kolektif zeka, insanların birlikte çalışarak büyük projeleri hayata geçirmesiyle kendini gösterdi.
Piramitlerin inşası, Rönesans dönemi sanat eserleri, sanayi devriminin getirdiği yenilikler hep insanların ortak çabaları sayesinde mümkün oldu.
Günümüzde ise Google ve Wikipedia gibi dijital platformlarda, milyonlarca insanın katkılarıyla oluşan bilgi havuzları sayesinde bilgiye erişim ve paylaşım konusunda büyük adımlar atıldı. 2021 istatistiklerine göre, Wikipedia'da 300'den fazla dilde 55 milyondan fazla makale bulunuyor ve platform her ay yaklaşık 1,7 milyar tekil ziyaretçi tarafından kullanılıyor. Bu platformlar, insanların kolektif zekasının modern örnekleri ve iş dünyasından akademik araştırmalara kadar geniş bir yelpazede kullanılıyorlar.
Daha Akıllı Makineler Değil Daha Akıllı Organizasyonlar
Bu hikaye Forbes Türkiye dergisinin Eylül 2024 sayısından alınmıştır.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Giriş Yap
Bu hikaye Forbes Türkiye dergisinin Eylül 2024 sayısından alınmıştır.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Giriş Yap

Bir Bağımsızlık Manifestosu: Gig Ekonomisi
Dünyada ve Türkiye’de yaşanan siyasal, ekonomik, sosyal, teknolojik ve demografik değişimler, iş gücü piyasasında köklü bir dönüşüm başlattı. Geleneksel istihdam modelleri hızla değişirken yetenek arz - talep dengesi ciddi biçimde bozulmuş durumda. Şirketler yetenek bulamamaktan şikayet ederken yetenekler de geleneksel kurumsal hayata olan ilgisini hızla yitiriyor.

Trump'a Taviz Yok
ABD'de ocak enflasyonu yüksek çıkınca Trump'ın düşük faiz baskısına rağmen Fed faiz indirimlerini durdurdu. Haziran toplantısında belki... Gümrük vergileri fiyat artışlarına neden olursa bu yıl bile indirim olmayabilir.

Paranın Coğrafyası
Özgür Bayraktar’ın Türk dünyasının finansal uygulaması olarak 2022’de kurduğu Turan’ın yüzde 65 hissesi United Payment tarafından satın alındı. Bayraktar, hikayenin yeni başladığını söylüyor.

MOBİLİTENİN YENİ ÇAĞI
Mobilite alanındaki trendler, geleceğin ulaşım çözümleri ve bunların çevresel ve toplumsal etkilerini tartışmaya açacak Forbes Türkiye Sürdürülebilir Mobilite Zirvesi 14 Mayıs'ta, Raffles İstanbul'da gerçekleşecek. Zirvenin başkanlığını Sürdürülebilir Mobilite İnisiyatifi Başkanı Hakan Doğu üstlenecek.

Gidecek Çok Yol Var
Yaklaşık bir aylık süreçte 12 firma İstanbul Borsası'na geldi. 200 milyar TL'lik hisse satmayı planlayan 100'ü aşkın firma ise halka açılmak için SPK kapısında... Sektör temsilcilerine göreyse “Halka arzlar borsayı yoruyor.”

Yatırımcı Bu Kadar Belirsizlik Altında Ne Yapmalı?
Pandemi sonrası küresel piyasalarda oluşan dengesizlik hâlâ devam ediyor. İkinci Trump dönemi, mevcut ortamı daha da belirsiz hale getirecek unsurlar barındırıyor. AB ve Çin'e uygulanacak yeni gümrük vergileri ve korumacı politikalar başta olmak üzere global ekonomilerin yakın ve orta vadede nasıl şekilleneceğini kestirmek oldukça zor görünüyor. Bu tartışmaların yanı sıra mevcut jeopolitik risklerin ve bölgesel çatışmaların yeni Trump yönetimiyle nasıl yönetileceği de önemli belirsizlikler arasında.

TALLE DÜSLER
BUTİK ÇİKOLATACILAR, GELENEKSEL TARİFLERE YENİLİKÇİ DOKUNUŞLAR EKLEMEKLE KALMIYOR, SUNDUKLARI ÖZGÜN LEZZETLERLE TRENDLERİ DE BELİRLİYOR.

Girişimlerde Kaldıraç Etkisi
Forbes Türkiye'nin “Yapay Zeka Liderlik Endeksi”ni oluşturmak için WSI Londra ile başlattığı ve Oxford Üniversitesi'nin de ortak olduğu çalışmanın ikinci toplantısı start-up ve sektör liderlerinin katılımıyla yapıldı. Toplantıda küresel şirketlerin yüzde 62'sinin istediği halde henüz yapay zekayı hiç kullanmadığı açıklanırken en çok İK ve pazarlamada başvurulan yapay zekaya, Ar-Ge için bütçe ayrılmadığı ortaya çıktı.

Uçtan Uca
Mehmet Çelikol, geçen yıl kurduğu Sharks & Partners ile tek çatı altında hem girişimlere fon sağlıyor hem yatırımcılara danışmanlık yapıyor. Modelin alametifarikası ise “skor algoritması”...

Yapay Zeka Çağında Mesleklerin Sessiz Devrimi
İstanbul'da güneşli bir sabah. Şehrin finans merkezindeki gökdelenlerden birinin 23’üncü katında, Mali Müşavir Ayşe’nin günü çoktan başladı.