KOÇ HOLDİNG'İN KURUCUSU MERHUM VEHBİ KOÇ, MERAKLI BİR GİRİŞİMCİ İDİ. İŞ YAŞAMINA BAŞLADIĞI İLK DÖNEMDE ANKARA ADETA YENİDEN KURULUYORDU. BU NEDENLE DE FIRSAT GÖRDÜĞÜ ALAN OLAN İNŞAAT SEKTÖRÜNE, MALZEME SATIŞI YAPARAK GİRMİŞTİ. ANKARA BİRAZ DAHA GELİŞİP, YOLLAR DA YAPILMAYA BAŞLANINCA, BU KEZ MOBİL İLE BENZİN SATIŞINA BAŞLADI. BENZİN İŞİ, OTOMOBİL SATIŞINI DA BERABERİNDE GETİRDİ VE OTOMOBİL BAYİLİĞİ ALDI. ANILARINI PAYLAŞTIĞI KİTABINDA, O YILLARDA AYDA SADECE 8 OTOMOBİL SATTIĞINA DA YER VERMİŞTİ. OĞLU RAHMİ KOÇ, DEVAMINI, YİNE BABASININ AĞZINDAN ŞÖYLE AKTARIYOR:
"O yıllarda ayda 8 tane araba sattığı için çok mutluymuş. Bir seyahati sırasında Paris'te yürürken Ford acentesi görmüş. 'Şuraya girip bir fiyaka yapayım' demiş. Usulca içeriye girmiş ve 'Siz ayda kaç araba satarsınız" diye sormuş. 'Beş bin adet satıyoruz' yanıtını alınca, 'Sesimi çıkarmadan, usulca dükkandan geri çıktım' diye anlatmıştı." Otomobilcilik, Koç Holding'in ilk ve önemli işlerinden biriydi. Rahmi Koç da bu önemli işletmeye dahil olarak iş hayatina adım atmıştı. Kendi deyimiyle, 'Ford Garajı'nda, en alt kademeden" başlamıştı. İş dünyasının efsane isimlerinden Bernar Nahum'la, küçük bir odası ve önünde uzun yıllar vardı.
Daha önce birçok kez söyleşi yaptığım Koç Holding'in Şeref Başkanı Rahmi Koç'la son görüşmemiz farklı oldu. Fast Company Dergisi bünyesinde geçen yıl Z kuşağından oluşan bir danışma kurulu oluşturmuştuk. Yale Üniversitesi'nden Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne, İngiltere'den Sakarya'ya çeşitli alanlardan gençleri GenZ Danışma Kurulu'na üye olarak dahil ettik. Zaman zaman genç arkadaşları, bizim için röportaj yapmaya yöneltiyor, bazen de konuşmacı ve oturum yöneticisi olarak konumlandırıyoruz. Bu röportajı da Londra'da City Üniversitesi, Bayes Business School'da öğrenci olan Alanur Özokur ile yaptık. Soruları o hazırladı, biz katkı yaptık. Daha öncekilerden çok farklı, deneyimlerin paylaşıldığı bir röportaj oldu:
هذه القصة مأخوذة من طبعة August - September2024 من Fast Company Türkiye.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك ? تسجيل الدخول
هذه القصة مأخوذة من طبعة August - September2024 من Fast Company Türkiye.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك? تسجيل الدخول
GLOBAL BİR KAHVE MARKASI YARATMAK İSTİYORUZ
KAHVE DÜNYASI GENEL MÜDÜRÜ KAAN ALTINKILIÇ, GRUBUN YOLCULUĞUNU, ÜRETİMDEN MAĞAZALAŞMAYA ÇEŞİTLİ ALANLARDAKİ STRATEJİLERİNİ VE GELECEK HEDEFLERİNİ FAST COMPANY İÇİN PAYLAŞTI...
MURAT ERKAN 3.0
İŞ HAYATINA TEKNOLOJİ ŞİRKETİNDE BAŞLADI. ARDINDAN SUPERONLİNE'IN CEO'LUĞUNU ÜSTLENDİ. BUNU TURKCELL'DEKİ CEO GÖREVİ İZLEDİ. ŞİMDİ İŞ HAYATINDAKİ 'YENİ DALGAYA', '3.0 DÖNEMİNE' HAZIRLANIYOR. ARADA İSE \"ZİHİNSEL HAZIRLIK\" YAPACAK, \"EKSİK BIRAKTIĞI\" KONULARI TAMAMLAYACAK.
VERİMLİLİK ARAYIŞI
ŞİRKETLER, BÜYÜME VE KARLILIK İÇİN VERİMLİ İŞ YAPMAYI BİR STRATEJİ OLARAK KULLANMAYA YÖNELDİLER. PEKİ, LİDERLER VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ YENİLİKLERİ YAPTI, NASIL SONUÇLAR ALDI? ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HANGİ KONULARA ODAKLANACAKLAR?
YAPAY ZEKANIN YÜKSELİŞİ SÜRERKEN İş DÜNYASI NELER YAPIYOR?
Araştırmalara göre, dünyada Yapay Zeka pazarının 2030'a dek 1.8 trilyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor... Potansiyeline güvenen şirketlerin büyük bölümü bu konuda uzun yol kat ederken, bazı şirketler ise ilk yapay zeka uygulamalarını hayata geçiriyor...
ΤΟΥΟΤΑ' ΝΙΝ ÇOKLU ÇÖZÜMÜ
Toyota Otomotiv Sanayi CEO'su Erdoğan Şahin, otomobil sektöründeki büyük değişimi, hibrit ve elektrikli araçların yarınını anlatırken, benimsedikleri \"çoklu çözümler\" yaklaşımının ayrıntılarına da dikkat çekiyor. Şahin, \"İçten yanmalı konvansiyonel modellerden tutun da yakıt hücreli, hibrit, şarj edilebilir hibrit ve tam elektrikli olmak üzere geniş bir yelpazede çözümler sunuyoruz\" diyor.
EKİBİN YENİ ÜYELERİ!
ROBOT TEKNOLOJİLERİ ÜRETİMDEN LOJİSTİĞE VE SÜREÇ YÖNETİMİNE KADAR BİRÇOK ALANDA DÖNÜŞÜMÜ HIZLANDIRIRKEN VERİMLİLİĞİ ARTIRIYOR, MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR. DİĞER YANDAN İŞ GÜCÜNÜN DÖNÜŞÜMÜNÜ VE YENİ BECERİ GEREKSİNİMLERİNİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR.
HEP İSİNİN BASINDA
KOÇ HOLDİNG'İN ŞEREF BAŞKANI RAHMİ M. KOÇ TÜRKİYE'NİN EN KIDEMLİ İŞ İNSANI ... KENDİ DEYİMİYLE HÂLÂ HER GÜN OFİSİNE GELİYOR, BELLİ DÜZEYDE İŞLERLE İLGİLENİYOR. ENGİN BİR DENEYİMİ, MÜTHİŞ BİR NETWORK'Ü VAR. UZUN SÜREDİR ÖZEL RÖPORTAJ VERMEYEN KOÇ, FAST COMPANY NIN GENZ DANIŞMA KURULU ÜYESİ ALANUR ÖZOKUR'UN SORULARINI YANITLADI.
Yapay zekanın öteki yüzü!
Herkes yapay zekanın dönüştürücü gücüne odaklanmış durumda. Oysa, artan veri sayısı, onları depolama ve dönüştürme için gerekli olan veri merkezleri, çok önemli bir konuyu da gündeme getiriyor: Yapay zeka geliştikçe, yeni enerji talebi ortaya çıkacak.
Dumanların Yerini Yeşil Çelik Alıyor!
Demir-çelikte üretimin hâlâ yüzde 78'i 'kirli' enerji kaynaklarıyla gerçekleşiyor. Bu nedenle sektör, karbon emisyonunun yüzde 11'inden de sorumlu... Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı, 'hidrojen' başta olmak üzere yeni kaynaklarla 'yeşil çelik' ile sürdürülebilir üretimin mümkün olduğunu söylüyor.
BÜYÜK ERİME!
MİLLİ GELİR RAKAMLARININ YANI SIRA İŞ DÜNYASINDAN GELEN VERİLER DE AYNI MESAJI VERİYOR... ORTA GELİR GRUBUNUN TÜKETİM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR, GEÇMİŞ YILLARDAKİ GÜCÜNDEN UZAKLAŞIYOR. 2000'Lİ YILLARIN BAŞINDA \"EKONOMİNİN MOTORU OLARAK GÖRÜLEN BU GRUBUN TÜKETİMİ DE YENİDEN ŞEKİLLENİYOR.