Ingiltere’de politikacıların gündeminde düşük emisyon bölgeleri ve saatte 32 km’lik (20 mil) hız sınırı var. Başbakan Rishi Sunak, sürücülerin yanında olduğunu açıkladı ve bu tür uygulamaların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Tabii ki değerlendirme yaparken ve ülkelerin geleceğine ilişkin
kararlar alırken bilimsel bulgular da önemli bir rol oynamalı. Bu konunun politik yönü güçlü bir şekilde öne çıksa da, bilimsel argümanlar da değerlendirilmeyi hak ediyor.
Trafikte hız sınırı ve yol güvenliği ile ilgili tartışmalarda kanıtların çok önemli bir kısmı, yavaş trafiğin hayat kurtardığını gösteriyor. İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü tarafından finanse edilip Edinburgh ve Belfast şehirlerinde yürütülen yeni bir çalışma da bunu ortaya koydu.
Edinburgh’da hız sınırının saatte 32 km’ye (20 mil) düşürülmesi, trafikte meydana gelen ölümleri neredeyse dörtte bir oranında; ciddi yaralanmaları üçte bir oranında azalttı.
Şehir genelinde trafik kazası oranları, ek bir önlem ve polis devriyesi olmaksızın düştü. Program son derece uygun maliyetliydi: Hız sınırı işaretlerinin değiştirilmesi yetti. Program, yol güvenliğini iyileştirmekle kalmadı, şehir sakinlerinin yaşam kalitesini de artırdı. Yeni kısıtlamalardan önce Edinburgh’daki her 100 araçtan 45’i saatte 40 km’den daha hızlı seyrediyordu. Bir yıl sonra bu oran 31’e düştü.
هذه القصة مأخوذة من طبعة Kasım 2023 من Popular Science - Türkiye.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك ? تسجيل الدخول
هذه القصة مأخوذة من طبعة Kasım 2023 من Popular Science - Türkiye.
ابدأ النسخة التجريبية المجانية من Magzter GOLD لمدة 7 أيام للوصول إلى آلاف القصص المتميزة المنسقة وأكثر من 9,000 مجلة وصحيفة.
بالفعل مشترك? تسجيل الدخول
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.