ALTIN DAVASI
Forbes Türkiye|Ağustos 2024
YÖNETİM KURULU BAŞKANI AĞABEYİN VEFATIYLA AİLE ŞİRKETİ İSTANBUL ALTIN RAFİNERİSİ'NDE ÖNCE KILIÇLAR ÇEKİLDİ, DAVALAR AÇILDI, YÖNETİM DEĞİŞTİ. 14 YIL SONRA SULAR ANCAK DURULDU VE RAKAMLARA BAKILIRSA ÖZCAN HALAÇ BU SÜRECİ AKILLICA YÖNETTİ.
ERKAN KIZILOCAK
ALTIN DAVASI

Özcan Halaç, 2008'de ağabeyi Ömer Halaç'ın ölümünün ardından yapılan genel kurulda bedelli sermaye artırımı yoluyla İAR'da yüzde 51 ile hakim hissedar haline geldi.

Omer Halaç, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki yatırımlarından biri olan altın madeninin ilk üretimi için 2008'de bölgeye gittiğinde bunun sağlıklı olarak yaptığı son seyahat olduğunu bilmiyordu. Afrika'ya gidenlerin basit bir aşıyla korunabildiği sıtma, hemen ardından gittiği Kırgızistan'da kendini belli etmiş ve Halaç, henüz 38 yaşında hayata veda etmişti. Bu erken veda ardında, 16 yıl sonra bugün tek vardiyada yıllık bin 380 ton işleme kapasitesiyle dünyanın en büyük ikinci altın rafinerisi olan İstanbul Altın Rafinerisi'nin (IAR) ortaklı yapısında aile içi davalara sahne olan bir şirket bıraktı. Alışılageldiği gibi çoğunluk hissedarın yerine, bir profesyonelin yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda oturduğu şirket yapısının temelinde, bu erken ölüm ve beraberinde yaşanan dava süreçlerinin payı var.

1996 yılında Türkiye'yi altında bölgesel bir merkez yapmak amacıyla İstanbul Altın Borsası ile eş zamanlı kurulan İAR'ın ortaklık yapısında Hazine'nin yanı sıra Vakıfbank ve Şekerbank'ın payı vardı. İyi niyetli bir proje olsa da, bürokratik nedenlerle rafineri faaliyetini tam yerine getiremedi ve uzun süre atıl kaldıktan sonra 2002 yılında şirketin kaderi değişti. İAR, o dönemde kuyum işiyle uğraşan ve işi rafineri boyutuna taşımaya hevesli Afyon - Emirdağlı Halaç ailesine önce ortaklık yoluyla sonra da yüzde 99 hissesi satılmak suretiyle devredildi.

Diese Geschichte stammt aus der Ağustos 2024-Ausgabe von Forbes Türkiye.

Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.

Diese Geschichte stammt aus der Ağustos 2024-Ausgabe von Forbes Türkiye.

Starten Sie Ihre 7-tägige kostenlose Testversion von Magzter GOLD, um auf Tausende kuratierte Premium-Storys sowie über 8.000 Zeitschriften und Zeitungen zuzugreifen.

WEITERE ARTIKEL AUS FORBES TÜRKIYEAlle anzeigen
Son Koz Misilleme
Forbes Türkiye

Son Koz Misilleme

Trump, işe jet hızıyla başladı. Beklenildiği gibi Kanada ve Meksika'ya yüzde 25 ek gümrük vergisi koyacağını, AB ve Çin'in de sırada olduğunu söyledi. Peki, bu ülkeler ne yapacak? Misilleme son çare olarak düşünülüyor. Müzakere ve daha çok ihracat ile krizi aşmak istiyorlar.

time-read
5 Minuten  |
Şubat 2025
İsabetli Atış
Forbes Türkiye

İsabetli Atış

Sanayici baba, finans sektörünü işaret etti. Oğulları temelleri Kapalıçarşı'da attı. Bugün 8,1 milyar lira piyasa değerine ulaşan Hedef Holding'in çatısı altında faaliyet alanı finans sektörü olan 34 şirket var ve sayıları 2025'te daha da artacak. Sağlık, enerji, uzay teknolojileri, turizm ise ailenin yeni oyun alanları...

time-read
5 Minuten  |
Şubat 2025
Amerikan Rüyası
Forbes Türkiye

Amerikan Rüyası

Trump'in meme coin hamlesi, kripto dünyasında büyük bir etki yaratırken yasal düzenlemelerle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu yıl, ABD'nin kripto stratejisi küresel piyasaların seyrini önemli ölçüde şekillendirebilir.

time-read
3 Minuten  |
Şubat 2025
ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE DOĞRU
Forbes Türkiye

ŞAMPİYONLAR LİGİ'NE DOĞRU

Son 10 yılda 850 milyon dolarlık üç ihaleyle liman, şeker ve çimento işine girerek lig atlayan Hakan Safi, 1 milyar dolar ciroya ulaştı. \"Şampiyonlar Ligi'ne çıkmadan rahat etmem\" diyen Safi'nin yolu uzun, hırsı büyük.

time-read
4 Minuten  |
Şubat 2025
İpi Göğüslemek
Forbes Türkiye

İpi Göğüslemek

Animasyon, Türk sinemasının parlayan yıldızı olarak adeta sektörü sırtladı. Özellikle Rafadan Tayfa'nın başarısı, Türk animasyon filmleri açısından büyük bir dönüm noktası oldu.

time-read
2 Minuten  |
Şubat 2025
Sadece Gişe Değil...
Forbes Türkiye

Sadece Gişe Değil...

İSF Studios, Rafadan Tayfa serisi ile gişe rekorları kırıyor. Gişe hasilatından 553 milyon lira elde eden İsmail Fidan, kurduğu ekosistemle etki alanını genişletmek niyetinde.

time-read
5 Minuten  |
Şubat 2025
Kralların Av Tüfeği: Purdey
Forbes Türkiye

Kralların Av Tüfeği: Purdey

Cocukluğumun en güzel anıları arasında ailenin büyükleriyle geçirdiğim zamanlar yer alır.

time-read
4 Minuten  |
Şubat 2025
Oyun Kurucular
Forbes Türkiye

Oyun Kurucular

Forbes Next-Dijital Pazarlama Zirvesi 10 Nisan'da Boğaziçi Universitesi'nde gerçekleşecek. Zirvede sahiplerini bulacak \"Dijitalde Oyunu Değiştirenler\" ödülleri, dijital dünyanın yeni oyun kurucularını belirleyecek.

time-read
3 Minuten  |
Şubat 2025
"Old School" Efsane
Forbes Türkiye

"Old School" Efsane

Gerçek arazi aracı ünvanını taşıyan model sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Hiç şüphesiz bunlardan biri de Toyota Land Cruiser. Tamamen yenilenen Land Cruiser'in Prado versiyonu geçmişten gelen arazi yeteneklerini modern teknolojiyle bir araya getiriyor.

time-read
3 Minuten  |
Şubat 2025
Harikalar Savaşı
Forbes Türkiye

Harikalar Savaşı

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamalarla otomotiv sektörünün yol haritasını baştan aşağı değiştirmek istediğini ortaya koydu. \"Make America Great Again\" (MAGA) politikasını savunan Trump'a ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın \"Make Europe Great Again\" (MEGA) söylemine destek Elon Musk'dan geldi.

time-read
4 Minuten  |
Şubat 2025