Hindistan, uzun zamandır yaptığı yatırımların karşılığını aldı ve Ay’ın Güney Kutbu yakınlarına uzay aracı indiren ilk ülke oldu. Hindistan’ın bu tarihi yolculuğu, dünyanın en kalabalık ülkesi (2023 rakamları itibariyle Çin’i geçmiş durumda) için aynı zamanda teknolojik bir zafer. Hindistan’ın Chandrayaan-3 uzay aracının adı Sanskritçede “Ay aracı” anlamına geliyor.
Hindistan’ın 2019’da Ay’a inme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Başarıya ulaşan son girişimle birlikte Hindistan; ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’in ardından Ay’a inmeyi başaran dördüncü ülke oldu. İçinde bir keşif aracı bulunan iniş aracının Hindistan saatiyle 18.04’te Ay yüzeyine inmesi, tüm ülkede coşkuyla kutlandı. İnişi izleyen uzay bilimcilerin alkışları ise Hindistan’ın güneyindeki Bengaluru şehrinde yankılandı.
Hindistan’ın teknoloji ve uzay alanında yükselen konumunu gözler önüne seren görev, Başbakan Narendra Modi’nin yansıtmaya çalıştığı imajla örtüşüyor: Hindistan, dünyanın elit ülkeleri arasına yükselme yolunda. BRICS Zirvesi’ne katılmak üzere bulunduğu Güney Afrika’dan inişi izleyen Modi, “Hindistan artık Ay’da. Hindistan, başka hiçbir ülkenin ulaşamadığı bir yere, ayın Güney Kutbu’na ulaştı. Tarihe tanıklık ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Denne historien er fra Ekim 2023-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent ? Logg på
Denne historien er fra Ekim 2023-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.