Hindistan, 23 Ağustos 2023’te Chandrayaan-3 iniş aracıyla Ay’ın Güney Kutbu yakınına inen ilk ülke olarak tarihe geçti. Aynı zamanda 2020’deki Çin inişinden beri Ay’a inen ilk ülke oldu.
Hindistan, günümüzde Ay’a iniş çalışmaları yürüten birkaç ülkeden biri. Ay’ın Güney Kutbu ise özellikle ilgi çekici; çünkü kraterler, çukurlar ve antik buz boşluklarıyla dolu yüzey şimdiye kadar hiç ziyaret edilmemişti. Hindistan’ın Ay’a inişinin hem bilim camiası hem de dünya toplumları için ne anlama geldiğini Uluslararası İlişkiler Uzmanı Mariel Borowitz’e sorduk.
HINDISTAN VE DIĞER ÜLKELER NEDEN AY’A GITMEK ISTIYOR?
Ay’a gitmek insanlara ilham veriyor, insanlığın teknik yeteneklerini sınıyor ve Güneş Sistemimiz hakkında yeni şeyler keşfetmemizi sağlıyor. İnsanlar için Ay’ın tarihî ve kültürel bir önemi var. Dünyadaki herkes gece gökyüzüne bakıp Ay’ı görebiliyor. Bu yüzden insanların inşa ettiği bir uzay aracının Ay yüzeyinde dolaşmasının ne kadar şaşırtıcı olduğunu daha iyi kavrayabiliyoruz.
Ay aynı zamanda hem uluslararası iş birliğini hem de uluslararası rekabeti barışçıl bir şekilde yürütmek için önemli fırsatlar sunuyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Hindistan, İsrail gibi pek çok ülkenin hatta ticari kuruluşların Ay’a inmekle ilgilenmesi, yeni ortaklıklar için pek çok fırsat demek.
Denne historien er fra Ekim 2023-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent ? Logg på
Denne historien er fra Ekim 2023-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.