Hindistan'ın Chandrayaan-3 iniş aracı 23 Ağustos 2023'te Ay'ın Güney Kutbu'ndan 600 km uzağa iniş yaptı. Chandrayaan-3, 14 günden kısa bir süre içinde bilim insanlarına değerli veriler gönderdi ve Hindistan Uzay Araştırma Kurumu dabuilksonuçları dünyayla paylaştı.
Chandrayaan-3'ün Pragyan adlı (Sanskritçede "bilgelik" anlamına geliyor) keşif aracından elde edilen veriler; Ay toprağının demir, titanyum, alüminyum ve kalsiyum gibi beklenen elementleri içerdiğini gösterirken beklenmedik bir elementi de ortaya koydu:Kükürt. Ay topraklarında kükürt bulunduğu biliniyordu ama çok düşük bir konsantrasyonda olduğunu sanılıyordu. Yeni ölçümlere bakılırsa beklenenden daha yüksek bir kükürt konsantrasyonusöz konusu olabilir.
Pragyan'da toprağın element bileşimini analiz eden iki cihaz var: Bir alfa parçacığı X ışını spektrometresi ve bir de lazer darbeli parçalanma spektrometresi (LIBS). Bu cihazlanın ikisi de iniş alanının yakınındaki toprakta kükürt tespit etti. Ay'ın kutuplarınayakıntopraklardaki kükürt, astronotların gelecekte orada kalıcı olmasının anahtarı olabilir.
AY'IN JEOLOJİSİ
Ayyüzeyindeiki temelkayaçeşidivar:Koyu renkli volkanik kayalar ve daha parlak dağlık kayalar. Ay'a çıplak gözle bakıldığında görülebilen "insan suratı" şeklini de bu iki yapısal farktan dolay ortaya çıkan kontrast oluşturuyor.
Dünya'daki laboratuvarlarda Ay'ın kaya ve toprak bileşimlerini ölçen bilim insanları, karanlık volkanik düzlüklerden gelen materyallerin daha aydınlık dağlık bölgelerden gelen materyallerden daha fazla kükürt içerdiğini buldu.
Denne historien er fra Ocak 2024-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent ? Logg på
Denne historien er fra Ocak 2024-utgaven av Popular Science - Türkiye.
Start din 7-dagers gratis prøveperiode på Magzter GOLD for å få tilgang til tusenvis av utvalgte premiumhistorier og 9000+ magasiner og aviser.
Allerede abonnent? Logg på
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.