Kütle çekimi, evreni oluşturan maddeleri birbirine "yapıştıran" dört temel kuvvetten biri. Kütle çekimsel olmayan üç kuvvet (elektromanyetizma, zayıf nükleer kuvvet ve güçlü nükleer kuvvet), kuvvet taşıyan atom altı parçacıkların değişiminden kaynaklanıyor. Ancak teorisyenler benzer bir "kuantum" tanımının kütle çekimi için de var olduğundan şüpheleniyor.
Vücudunuzdaki atomları birbirine bağlayan elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı fotondur. Atomların çekirdekleri içinde işleyen zayıf nükleer kuvvet içinse üç kuvvet taşıyıcısı var: W-, W+ ve ZO bozonları. Güçlü nükleer kuvvet için sekiz çeşit gluon var.
Kütle çekiminin varsayımsal kuvvet taşıyıcısına "graviton" adı veriliyor. Gravitonun özelliklerini tahmin etmek zor değil. Kuantum teorisinde, kuvvet taşıyan bir parçacığı boşluktan çıkarmak için gereken enerji ne kadar büyükse bu enerjinin o kadar çabuk geri ödenmesi gerekir. Bu durum, yaratılması çok fazla enerji gerektiren W+ bozonu gibi ağır bir parçacığın çok kısa bir süre var olacağı ve bu süre zarfında neredeyse hiç hareket edemeyeceği anlamına gelir ki bu da zayıf kuvvetin menzilinin kısa olmasını açıklar. Buna karşılık kütle çekiminin menzili sonsuz, bu da graviton yaratmak için enerji gerekmediği anlamına geliyor.
"Kuantum kütle çekimi teorimizin olmaması, gravitonların var olmadığı anlamına gelmiyor."
Bu nedenle gravitonun kütlesi sıfır olmalı.
This story is from the {{IssueName}} edition of {{MagazineName}}.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the {{IssueName}} edition of {{MagazineName}}.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.