Günümüzde karşımıza çıkan haberlerin neredeyse hepsi kötü. Suçlar, tartışmalar, eleştiriler, endişeler, felaketler, skandallar... Nispeten olaysız zamanlarda bile tükettiğimiz haberler olumsuza kayma eğiliminde.
Bu yüzden sık sık insanlar sürekli "kıyamet ve kasvet" haberleri yapıldığından şikâyet ediyor, "Olumlu haberlere daha fazla odaklanmalılar" gibi şeyler söylüyor ve sadece iyi haberlere odaklanan bir gazete, program veya web sitesi yapılmasını talep ediyorlar. Çünkü daha fazla iyi haber duysaydık insanlar bu kadar mutsuz olmazdı, değil mi? Takdire şayan bir öneri olsa da gerçekler ortada: Denendi ve işe yaramıyor. Haber kaynakları yüzde yüz olumlu haberlere yönelince insanlar o haberlerden uzaklaşıyor.
Çünkü -aksi yöndeki itirazlara rağmen-gerçek şu ki insanların çoğu içgüdüsel olarak olumsuz haberlere odaklanmayı ve bunları tüketmeyi tercih ediyor. Peki ama bu neden böyle? En belirgin faktör, insan beyninin olumsuzluk ön yargısı. Basitçe anlatmak gerekirse, dikkatimizi neye vereceğimiz söz konusu olduğunda beynimiz olumsuz şeylere olumlu şeylerden daha fazla öncelik veriyor.
Muhtemelen bunu siz de fark etmişsinizdir.
Yaptığınız bir işi yüz kişi övse ve sadece bir kişi eleştirse hangisinin üzerinde daha fazla durursunuz? Olumsuz bilgi beynimize bir kez girdikten sonra daha önemli olarak değerlendiriliyor, yani olumlu veya nötr bilgiye göre "daha fazla ağırlık taşıyor".
This story is from the {{IssueName}} edition of {{MagazineName}}.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the {{IssueName}} edition of {{MagazineName}}.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.