Yılbaşında ve bayramlarda yenilen kocaman etlerin sağlığa etkileri her yıl tartışılıyor. Ancak muhtemelen çoğumuz bunların bize ne kadar kilo aldıracağına odaklanıyoruz, fırınlarımızın dışarı pompaladığı havayı soluduğumuzda DNA’mıza ne olacağını pek düşünmüyoruz. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya bakılırsa, yemek pişirmek (özellikle de fırında pişirme) ve mum yakmak DNA’nıza zarar verebiliyor. Bu araştırma, son zamanlarda iç mekân hava kirliliğinin etkilerini inceleyen pek çok araştırmadan birisi.
Peki hava kalitesini düşüren bu etkenler nelerdir ve bu konuda ne yapabiliriz? York Üniversitesinde görev yapan iç mekân hava kimyası profesörü Nicola Carslaw’a göre sorun yaratabilecek pek çok kimyasal madde var. Carslaw’un da katkıda bulunduğu yakın tarihli bir projede 900’den fazla endişe verici madde ortaya çıkarıldı. “Tabii ki ortalama bir evde 900 farklı kimyasal maddeyi tek tek düşünmeniz mümkün değil” diyor Carslaw. “Bu yüzden en mantıklı çözüm, bunların kaynaklarını düşünmek.”
Boya ve dekorasyon ürünlerinden mutfak ve banyo temizleyicilerine ve oje gibi güzellik ürünlerine kadar her şeyin bu kimyasalları içerme ihtimali var. Şömine, ocak ve mumlarda yakılan yakıtlar önemli kirletici türlerinden birini üretiyor: Kir, kurum ve kimyasalların birbirine yapışmış karışımından oluşan “partikül madde”.
This story is from the Ocak 2024 edition of Popular Science - Türkiye.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber ? Sign In
This story is from the Ocak 2024 edition of Popular Science - Türkiye.
Start your 7-day Magzter GOLD free trial to access thousands of curated premium stories, and 9,000+ magazines and newspapers.
Already a subscriber? Sign In
KÖTÜ HABER İYİ HABERİ DÖVER
lyi haberlere hasret olabilirsiniz ama beyniniz ortalığın cehennem yeri olduğunu söyleyen manşetlerden zevk alıyor.
KÜTLE ÇEKİMİ NELERDEN "OLUŞUYOR"?
Kütle çekimi kuvvetini taşıyan şey parçacıklarsa bu parçacıkların tespit edilebilmesi gerekir. En azından teoride öyle...
ATEŞ PÜSKÜRTEN EJDERHALAR VAR OLABİLİR Mİ?
Cevap, lise kimya derslerinde ve ateşe dayanıklı malzemelerde saklı.
DERİN ISI
JEOTERMAL ISITMA, EDEN PROJESİ'NDEKİ BİTKİLERİN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUYOR. YENİ VE GELİŞMİŞ TEKNOLOJİLER, PROJEYİ HERKES İÇİN TEMİZ VE ÇEVRECİ BİR ENERJİ KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜREBİLİR.
SUPER VANARDAĞLAR
Gezegenimiz çeşit çeşit yanardağlarla dolu. Yanardağların hepsi yüzeyin altında işleyen devasa kuvvetlerin işareti olsa da yalnızca bir çeşidi bu kuvvetleri tamamen açığa çıkaracak kadar büyük. .
EVRENİN BAĞLARI
KOZMİK SİCİMLER KOZMOS BOYUNCA UZANAN VARSAYIMSAL \"YARA İZLERİDİR”. GERÇEKTEN VAR OLUP OLMADIKLARINI BİLMİYORUZ AMA VARSALAR EVREN HAKKINDA BİLDİĞİMİZ HER ŞEYİ TEK BİR TEORİDE BİR ARAYA GETİREBİLİRLER. ÜSTELİK GÖK BİLİMCİLER VARLIKLARINA DAİR İLK KANITI BULMUŞ OLABİLİR.
EVREN MODELİMİZDE YANLIS BİR SEYLER VAR!
EVRENİN İNANILMAZ DERECEDE DETAYLI BİR RESMİNİ ÇİZEBİLİYORUZ AMA BU RESİM KESİNLİKLE TAMAMLANMIŞ DEĞİL. KOZMİK YAPBOZDA EKSİK OLAN ÇOK ÖNEMLİ PARÇALAR VAR VE ONLAR OLMADAN RESİM ANLAMSIZ KALIYOR.
KAYALAR HAZIR FAKAT...
Perseverance'in Mars'tan topladığı kayalar, gezegendeki yaşam belirtilerinin taşıyor olabilir. Ama ne yazık ki onlara uzun bir süre ulaşamayacağız.
DÜNYA ISINDIKÇA AĞAÇLAR "NEFES ALMAKTA❞ ZORLANIYOR
Yeni bir araştırmaya göre daha sıcak ve kuru iklimlerde ağaçlar, ısıyı hapseden karbondioksidi tutmakta zorlanıyor.
ANALIZ Vücudu şekillendiren giysilerin içine sıkışmanın gizli sağlık riskleri var
Şekillendirici iç çamaşırları daha hızlı incelmenizi sağlarken sorunlara da yol açabiliyor.